Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Centenars de tractors es planten a Barcelona per reclamar “dignitat” pel camp català

La protesta ha tingut lloc a  l'avinguda Maria Cristina

elDiario.es Catalunya

Uns 500 tractors, segons els organitzadors, s'han sumat a la Marxa Pagesa per la dignitat dels agricultors i ramaders per reivindicar solucions als problemes del camp català i s'han concentrat a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona aquest dissabte.

Procedents de 15 poblacions catalanes, molts van iniciar el seu recorregut el dijous des de les localitats més llunyanes a Barcelona i, al llarg de divendres i aquest dissabte, s'han sumat altres que han confluït a la capital catalana. El coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball, ha assegurat que 1.000 tractors han participat en la marxa, encara que alguns només ho han fet en un tram i no tots han arribat a Barcelona. Amb tot, Unió de Pagesos ha fet una valoració de la protesta “molt bona perquè s'han superat les expectatives” i ha calculat que s'han concentrat a 5.000 persones a l'avinguda Maria Cristina.

La protesta pretenia fer arribar a les autoritats la dignitat i el reconeixement a la tasca que realitzen els treballadors del camp: “Som importants no només per produir aliments sinó perquè el nostre model de pagesia és de pagesos; el model de mecanitzar tot no és el nostre”, ha reivindicat Caball.

La mobilització s'ha integrat a agricultors de les Terres de l'Ebre, Pla de Lleida, Catalunya Central, Camp de Tarragona, comarques de Girona i de muntanya i àrea metropolitana de Barcelona després d'un centenar d'assemblees preparatòries.

La gènesi de la protesta va néixer al Ripollès. Allà moltes explotacions ramaderes van apostar per la seva transformació en granges ecològiques. Després de fer un gran esforç econòmic i de qualitat, els ramaders han vist com els ajuts oficials promeses per fer l'adaptació, una part amb fons catalans, una altra amb diners de l'Estat espanyol i també de la Unió Europea, s'han reduït a gairebé el 50% del que s'havia compromès.

A més, la cirereta del pastís han estat els problemes que ha portat la implantació d'algunes espècies protegides per als ramaders, en clara al·lusió a la política de repoblar zones de muntanya amb óssos i voltors. “No pot ser que les autoritats decideixin una política determinada i després no es facin càrrec de la gestió”, ha dit Cavall.

Els agricultors tenen altres greuges menys definits, que tots junts van vessar el got de la seva indignació. Els agricultors han reivindicat amb la marxa n el seu doble paper. D'una banda són productors d'aliments que quan passen a la transformació industrial suposen una facturació que supera els 50.000 milions d'euros. I d'altra reclamen que les comarques catalanes tinguin també serveis suficients per fer possible que els habitants del medi rural puguin viure amb suficiència.

“Creiem que és necessari que a les comarques de l'interior hi hagi possibilitats de rebre atenció sanitària, educativa, de cultura o de telecomunicacions, equivalent a la que existeix en les zones més metropolitanes”, ha dit Caball. El sector primari dóna ocupació directa a Catalunya l'1% de la població activa i hi ha aproximadament 60.000 explotacions.

Etiquetas
stats