Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Hewlett Packard acomiada un malalt de leucèmia mentre fa campanya pública contra la malaltia

Aitor Iván de Pablo davant la seu d'HP a Sant Cugat  Foto / ENRIC CATALÀ

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La multinacional Hewlett Packard (HP), acostuma a fer campanyes internes i entre el gran públic a favor de causes humanitàries. A mig juny enviava un correu electrònic intern als seus empleats en favor de recaptar fons amb els que la Fundació Josep Carreras pogués comprar un aparell per millorar la diagnosi de la leucèmia. La campanya, segons la pròpia empresa, ha estat un èxit. La gent és solidària!

Uns dies després, en el context d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de la filial d'Outourcing de Saragossa, es coneixien els noms dels acomiadats, 187 sobre una plantilla total de 324. Entre aquests hi havia Aitor Iván de Pablo, un operador informàtic, de 33 anys, que estava de baixa fruit d'una recaiguda de la seva leucèmia.

Davant la situació, el sindicat CGT, segons un dels seus representants, es va posar en contacte amb l'empresa: “vam demanar, que per humanitat, no apliquessin l'acomiadament a aquesta persona, que passava per un tràngol important”, explica un portaveu de la central.

La primera resposta d'HP va ser admetre que estudiarien el cas, expliquen els seus interlocutors. Però al cap d'uns dies i en ser requerida l'empresa per segon cop, es va contestar que l'ERE continuava el seu camí i que no es podien aturar els seus efectes ni en situacions com la d'Aitor. Precisament treure el cas a la llum pública és una forma d'intentar que les altes instàncies de la multinacional puguin esmenar la seva decisió.

Tot i les gestions, Aitor Iván de Pablo ha estat acomiadat. Fa aproximadament una setmana encara estava sotmès a un tractament de quimioteràpia, que li dificultava parlar. S'ha traslladat a Barcelona junt amb companys per parlar del seu problema amb la Fundació Carreras, entitat a la que de cap manera voldria perjudicar.

Els seus companys de CGT ressalten la contradicció que representa per a l'empresa que, de cara enfora, aposta per fomentar la solidaritat en campanyes favorables al tractament del càncer, i la posició concreta adoptada amb Aitor. En aquest sentit reiteren la seva petició de que, per humanitat, revoquin la decisió que afecta al malalt.

Aitor explica que es va assabentar que l'havien inclòs en la llista d'acomiadats mentre estava de baixa. De fet havia recaigut aproximadament una setmana abans que es conegués el desenllaç de l'ERO.

La malaltia d'aquest treballador era coneguda pels seus superiors. Havia tingut, fa dos anys, un primer brot que va remetre, i que li va suposar una baixa de gairebé 9 mesos. I la segona baixa estava motivada pel mateix problema.

Contra el que era una llegenda urbana, les empreses gairebé sempre han pogut acomiadar treballadors que es trobin en baixa laboral. Però ara, amb la reforma laboral, aprovada pel PP i CiU, això es pot fer, però amb molta més facilitat.

Un aspecte que fa més penosa la situació és que, un cop acomiadat, Aitor ha deixat de cobrar. A HP, quan els treballadors estan de baixa perceben gairebé el 100% del seu salari. La part més important del sou l'aporta la Seguretat Social i la resta la complementa l'empresa, d'acord amb el conveni. En situacions com la de l'operador de Saragossa i, fins que no s'aculli a l'atur, cobraria només la part corresponent a la Seguretat Social, però la tramitació d'aquest assumpte resta en mans de la companyia i, fins al moment, no l'ha realitzat. Per tant, ara encara no pot cobrar de l'atur i tampoc percep res de la baixa per malaltia, afirma.

La situació kafkiana que es dóna amb l'Iván, s'agreuja perquè, l'expedient que es va fer a Saragossa no es va fonamentar en aspectes econòmics. Acollint-se a la reforma laboral la multinacional va argumentar l'acomiadament de dos terços de la plantilla en causes de reestructuració de departaments.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats