Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú Podem es proposa per culminar al Congrés el cicle obert pel 15-M

Ada Colau junts als nombres u i dos d'En Comú Poden, Xavier Domènech i Marta sibina

Arturo Puente

En Comú Podem, la candidatura en què conflueixen Podem, BComú, ICV i EUiA per a les eleccions generals, ha presentat aquest dilluns el seu equip per Barcelona en un acte de format pausat que ha recuperat la tònica més ciutadanista que va irrompre el 24 de maig en les eleccions municipals. Repetir el “del carrer a l'ajuntament” en la seva versió “del carrer al Congrés” és la fórmula que En Comú Podem proposa perquè el cicle de canvi obert pel 15-M no quedi en una anècdota electoral de les municipals o sigui capitalitzat per Ciutadans.

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha conduït la presentació del projecte polític davant dues sales plenes dels Cinemes Girona, reivindicant la seva candidatura com “l'única” realment sobiranista i capaç de superar l'actual “bloqueig” en què es troben les institucions catalanes. “Catalunya necessita, més que mai, un referèndum”, ha sostingut, proposant-se com el millor valedor per aconseguir-lo gràcies a la seva obertura a establir aliances amb sectors de la resta de l'Estat.

Amb la promesa d'obrir “processos constituents per baix”, Domènech ha presentat a les seves 6 acompanyants per la circumscripció, dels quals ha glossat el seu passat polític, bé en l'activisme, com en el cas de la número 2, Marta Sibina, que ve de la lluita contra la corrupció sanitària o de la política institucional, com és el número 3, Josep Vendrell, secretari general d'Iniciativa. “Tenim un equip que reuneix els ingredients per ser guanyadora i transformadora”, ha assegurat. El símbol de la combinació carrer-institucions a què la candidatura apel·la, Ada Colau, s'asseia a primera fila de l'acte.

L'alcaldessa de Barcelona ha beneït la candidatura de Domènech assegurant estar disposada a “a deixar-se la pell”, una referència que el públic ha captat com a resposta a les acusacions rebudes per no haver-se implicat en la campanya de les catalanes. Passant per alt la candidatura de Catalunya Sí que és Pot, a la qual ningú s'ha referit en cap moment, Colau ha assegurat que el debat sobre la sobirania és “central” i ha promès que En Comú Podem “no fugirà d'ell”.

“L'objectiu final no és construir subjectes polítics, sinó construir un nou món”, ha recollit el candidat davant d'una de les preguntes del periodista Guillem Martínez, que participava a l'acte. Domènech ha repassat l'actual cicle polític, inaugurat pel 15-M i “forjat al carrer”, que va irrompre en els ajuntaments i que ara podria acabar tancat per “la capacitat del règim de cercar recanvis”, segons ha explicat, en referència a Ciutadans.

Han estat el partit d'Albert Rivera i Convergència els que han rebut la majoria de dards, per ser dues candidatures que es disputaran el primer lloc a Catalunya el 20-D. Malgrat que la contesa electoral serà en clau estatal, les propostes de Domènech han sobrevolat la situació política catalana, considerant que la seva candidatura és capaç de resoldre una situació parlamentària que podria acabar “en un plebliscit sobre Artur Mas”.

“El país no pot dependre d'un sol home”, ha llançat contra Mas. Segons Domènech, el moviment que ha donat lloc a l'actual composició parlamentària ha estat “il·lusionant” i ha posat “la sobirania al centre”, però ara podria quedar encallat per la incapacitat dels governants catalans. “Tenim una societat que està patint molt com per acabar el debat dels interessos polítics d'una sola persona”, ha assegurat.

Etiquetas
stats