Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència anirà amb la seva marca a les pròximes generals i celebrarà primàries a cap de llista

CDC assumeix que no anirà amb ERC el 26J

Arturo Puente

La marca Democràcia i Llibertat no es repetirà en les properes eleccions generals del 26 de juny. El nom de la candidatura amb que va concórrer Convergència a les últimes eleccions, i amb les que la formació va obtenir el seu pitjor resultat de la història, té els dies comptats, després que les bases del partit d'Artur Mas s'hagin mostrat partidàries de la mantenir el seu nom tradicional. A més, el partit celebrarà primàries per elegir el seu cap de llista si hi ha més candidats que l'actual president del grup al Congrés, Francesc Homs, que ja ha mostrat el seu desig de tornar a presentar-se.

Així ho ha explicat el mateix Mas aquest dilluns, en una roda de premsa on l'expresident ha reprès el protagonisme com a líder convergent per anunciar, d'una banda, els canvis que pensen introduir en la candidatura a la repetició electoral per millorar els pobres resultats del passat desembre i, de l'altra, els propers passos en el procés de refundació en què estan immersos com a partit.

Respecte al segon, Mas ha anunciat que seran les bases de Convergència les que decidiran entre la renovació del partit o l'impuls d'un de nou, mitjançant una consulta que es durà a terme el proper 21 de maig. En aquesta, els militants elegiran entre una de les següents dues opcions: “Vull que CDC impulsi la creació d'una nova formació política” o “vull que CDC es mantingui com a formació política i faci front a la seva renovació”. Segons ha explicat Mas, aquesta pregunta determinarà si el congrés de juny és el número 17 de la formació fundada per Jordi Pujol o el primer del nou partit impulsat per CDC.

Aquesta consulta s'aprofitarà per fer les primàries al cap de llista de la cita del 26J si hi ha altres candidats a més de Francesc Homs. Artur Mas ha descartat que ell pugui concórrer com a candidat, després d'haver-se proposat posant com a clàusula que a la seva llista s'hi sumés ERC.

La introducció de la paraula “Convergència” al nom de la candidatura a les pròximes eleccions generals és, segons entén la cúpula del partit, el desig que ha expressat la militància fins ara en el procés del “Torn Obert”, una enquesta resposta per 10.000 militants i simpatitzants de la formació, on 2 de cada 3 enquestats opta per mantenir-lo. No obstant això, han explicat, a la paraula “Convergència” se li podria sumar una altra per donar cabuda a la resta de partits que podrien concórrer junts, en especial els que ja van acudir sota la marca de DiL a les últimes eleccions, Demòcrates de Catalunya -l'escissió independentista d'Unió Democràtica- i el partit Reagrupament.

Artur Mas no ha amagat que tots aquests canvis en la candidatura convergent eren la segona opció, per darrere de la seva preferida, que consistia a reeditar una candidatura d'unitat independentista al costat d'ERC. No obstant això, els republicans van rebutjar la llista conjunta aquest dissabte, pel que a CDC no li ha quedat una altra que intentar ajustar la seva candidatura davant les males perspectives electorals que té la dreta independentista concorrent en solitari.

Etiquetas
stats