Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Forcadell proposa formalment Mas com a candidat a la investidura

Forcadell propone formalmente a Mas como candidato a la investidura

EFE

Barcelona —

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha proposat avui formalment Artur Mas com a candidat a la presidència de la Generalitat en el debat d'investidura que se celebrarà el proper dilluns a la tarda.

Forcadell ha comunicat la seva decisió en una breu compareixença davant els mitjans de comunicació, en què ha apuntat que, després de consultar els diversos partits polítics amb representació parlamentària havia decidit proposar a la cambra Mas com a candidat, tot i que aquest no té encara assegurada la majoria.

La Junta de Portaveus del Parlament “fixarà” l'ordre del dia i la convocatòria, ha corroborat, però “ja els anticipo -ha dit- que proposaré que el ple d'investidura tingui lloc el proper dilluns a les 17 hores”.

Minuts abans de la compareixença de Forcadell per anunciar el nom del candidat havia finalitzat l'última reunió de la ronda de consultes, en què per part de Junts pel Sí hi han assistit el president del grup, Jordi Turull, i el diputat i cap de llista d'aquesta formació el 27-S, Raül Romeva.

Romeva ha explicat posteriorment que, tal com era previsible, el seu grup ha proposat el nom d'Artur Mas com a candidat a la Presidència de la Generalitat.

Sobre la possibilitat que Mas no pugui comptar amb els vots suficients com per ser investit en la primera o en la segona votació, Romeva ha admès que no hi ha acord amb la CUP i que aquesta qüestió “continua oberta”.

Segons Romeva, les negociacions es desenvolupen en un bon clima d'entesa i són molt cordials, motiu pel qual ell és optimista sobre el seu resultat ja que “mentre queda calendari, hi ha partit”.

Per Romeva, l'annex acordat amb la CUP que complementa el text de la proposta de resolució que inicia el procés cap a la independència “és un bon exemple de l'entesa” entre les dues formacions en les qüestions bàsiques, després que també hi hagués acord en la composició de la Mesa del Parlament.

“Però són dos debats diferents, -ha matisat- una cosa és la investidura sobre la qual encara no hi ha un acord, i una altra la declaració”.

Pel que fa l'annex, Romeva ha explicat que en ell es concreten “els drets fonamentals que cal respectar i garantir”, alguns dels quals es corresponen amb resolucions impugnades pel Govern i posteriorment suspeses de forma cautelar pel Tribunal Constitucional, com per exemple el decret de la Generalitat de pobresa energètica.

En l'apartat d'educació de l'annex, a més, s'al·ludeix al recurs que el Parlament ha presentat contra la 'llei Wert' i s'insta a l'executiu català a “vetllar” perquè les competències de la Generalitat siguin respectades així com per mantenir el consens amb la comunitat educativa.

En matèria d'administracions locals, així mateix, a l'annex s'insta el futur Govern a “proporcionar els instruments de suport necessaris” als ajuntaments per “deixar sense efecte els preceptes de la LRSAL” (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals).

Etiquetas
stats