Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junts pel Sí i la CUP aparquen l'escull de la investidura fins al final de la negociació

La CUP i Junts pel Sí van iniciar les negociacions del passat dimarts

EFE

Barcelona —

Junts pel Sí i la CUP han decidit aparcar fins a la part final de la negociació -que ja han iniciat després de les eleccions del 27S- l'escull que representa acordar el candidat a la presidència de la Generalitat a la sessió d'investidura, i se centraran en el full de ruta sobiranista. Segons han indicat aquest dijous a Efe fonts de totes dues formacions, després de les dues primeres reunions negociadores persisteix el problema de fons que suposa per a la CUP haver d'ajudar a investir el candidat proposat per Junts pel Sí, que és l'actual president Artur Mas, donat el seu rebuig expressat en campanya a aquesta eventualitat.

Davant el temor que l'escull de la investidura pogués fer fracassar les converses, iniciades formalment dimarts, Junts pel Sí i la CUP han acordat aparcar temporalment aquesta qüestió i centrar esforços en el full de ruta sobiranista i en els detalls de la sessió constitutiva del Parlament, que s'ha de celebrar com a molt tard el 26 d'octubre, a vint dies hàbils des de les eleccions.

L'equip negociador de Junts pel Sí el formen Raül Romeva, Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC), mentre que l'equip de la CUP està compost per dos membres del seu anterior secretariat nacional, quatre del nou, quatre diputats de la legislatura que ara comença i dos (David Fernàndez i Quim Arrufat) de la passada.

Un dels aspectes a negociar de cara a la sessió constitutiva de la XI legislatura del Parlament és garantir que a la Mesa de la cambra hi haurà una majoria independentista, cosa que implica que quatre dels seus set membres siguin de Junts pel Sí i de la CUP. Els dos grups estudien la possibilitat que, d'acord amb els resultats electorals, a Junts pel Sí li corresponguin tres representants a la Mesa -la presidència, una vicepresidència i una secretaria- i que a la CUP li sigui assignada una altra secretaria.

Sobre la presidència del Parlament encara no hi ha res acordat, però si el president de la Generalitat l'acabés assumint un nom de CDC -com seria el cas de Mas-, la lògica interna en Junts pel Sí portaria al fet que li correspondria a ERC proposar el candidat a presidir la cambra catalana. La fins ara vicepresidenta primera del Parlament, la republicana Anna Simó, és la millor posicionada, si bé tot està pendent de com es resol el conjunt de la negociació i del paper que se'ls assigna a les personalitats independents dins de Junts pel Sí.

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí seria designat a proposta de CDC, i és Jordi Turull el nom que més sona per ocupar el càrrec, mentre que la figura de portaveu del grup li correspondria proposar-la a ERC. El grup parlamentari de Junts pel Sí ha celebrat justament aquest matí la seva primera reunió, una “primera presa de contacte” entre els 62 diputats, per fer balanç dels resultats electorals i per explicar el funcionament de la dinàmica parlamentària als que estrenaran escó. La designació dels càrrecs interns -president de grup, portaveu i portaveus adjunts- ha estat ajornada fins a la setmana que ve.

Des de la CUP, de la seva banda, la número dos de la llista, Anna Gabriel, ha suggerit la idea d'una “presidència coral”, amb tres o quatre persones compartint funcions, i ha puntualitzat que no s'oposaran al fet que Mas tingui un paper rellevant, ja que no tenen cap interès en la seva “mort política”. Gabriel ha assegurat que la CUP no posarà “condicions impossibles” per a la investidura i no farà res perquè “descarrili” el procés independentista.

Etiquetas
stats