Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP respon a l'anunci de Puigdemont reptant-lo a posar les urnes en unes eleccions

García Albiol durant la presentació d'una campanya contra els independentistes

Arturo Puente

L'anunci de Carles Puigdemont sobre les intencions del seu govern de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya el pròxim 1 d'octubre ha estat respost immediatament i amb contundència per l'oposició al Parlament. També des del Govern espanyol, que en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres s'ha reafirmat en què “aquest referèndum no se celebrarà”. El ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha reptat Puigdemont a oblidar-se del procés refrendari i posar les urnes per a unes eleccions autonòmiques.

Les respostes dels contraris a l'autodeterminació catalana han cobert tot el ventall, de la desqualificació a l'escepticisme. Així, el dirigent del PP català, Xavier García Albiol, ha titllat a Puigdemont de “farsant” i ha assegurat que l'anunci d'aquest divendres es tracta d'“un nou numeret, pur teatre”. En la mateixa direcció s'ha pronunciat el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que ha considerat que el president hauria de dissoldre el Parlament i convocar eleccions.

La cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha criticat el Govern per “tornar al 2014” amb la convocatòria d'una “consulta il·legal”, en referència al procés participatiu impulsat per Artur Mas al novembre d'aquell any. Segons Arrimadas, els de JxSí han “traspassat totes les línies” i han posat en risc Catalunya i els funcionaris.

Per tot això, la recepta de la de Ciutadans és també acudir a unes eleccions. “Cal canviar de govern per reconduir la situació”, ha assegurat, després de mostrar-se convençuda que el Govern canviarà el referèndum per una convocatòria electoral en el marc autonòmic: “Avui estem més a prop que ahir d'unes eleccions”.

En el seu habitual to moderat, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha temperat els ànims a l'oposició, recordant que aquest divendres no s'ha aprovat res ni s'ha realitzat acte jurídic, el que segons ell és indicatiu que no se celebrarà un referèndum. Per sostenir aquesta predicció, Iceta ha recordat les diferents cites que els independentistes ja han celebrat en el passat: “El 9-N del 2014 ja van fer una consulta sense validesa jurídica, el 2015 ens van demanar el vot de la nostra vida i ara anuncien un referèndum que no se celebrarà”, ha assegurat el primer secretari del PSC.

Des de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) els missatges han estat diversos i amb matisos. El president del grup, Lluís Rabell, ha reclamat a Puigdemont que anunciï les garanties i el paraigua legal sota el qual pensa fer el referèndum, i que ho faci davant del Parlament. Mentrestant, el també diputat de CSQEP i secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha assegurat que el seu partit “sempre estarà en la defensa dels drets socials, culturals i nacionals”. La direcció catalana del partit morat considera que ha de donar suport al referèndum com una mobilització.

Etiquetas
stats