Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

El Suprem retorna per ara la causa del 9-N al TSJC mentre analitza si es queda el cas

Artur Mas a la sortida del TSJC quan hi va anar a declarar com a imputat el passat mes d'octubre

elDiario.es Catalunya

El Tribunal Suprem no es quedarà, de moment, la causa judicial contra l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i els exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau per la consulta del 9-N. L'alt tribunal ha informat aquest dilluns que ha rebut l'exposició raonada de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) que va remetre al Suprem tot el cas. El Suprem ha decidit tornar la causa del 9-N mentre el ponent designat per respondre a l'exposició, Manuel Marchena, decideix si es queda tota la causa.

El TSJC va entendre que els fets atribuïts a Homs (ara diputat al Congrés i, per tant, només investigable davant el Suprem) no podien desvincular-se dels presumptament comesos pels altres tres membres del Govern imputats, pel que va enviar al Suprem el cas. No obstant això, l'alt tribunal ha tornat la causa al TSJC ja que, fins que no es resolgui l'exposició del magistrat de Barcelona, “la competència sobre la mateixa és de l'instructor designat per la Sala Civil i Penal del TSJ català”, ha indicat el Suprem.

Així mateix, el Suprem ha indicat que “tota la documentació que s'enviï ha d'arribar traduïda al castellà en compliment del que preveu l'article 231.4 de la Llei orgànica del poder judicial”

Durant la instrucció ja realitzada al TSJC, Mas i els antics responsables de la Generalitat han incidit que, al contrari del criteri de la Fiscalia, no van desobeir al TC ja que el 9-N no buscava un “mandat democràtic”. No obstant això, de la documentació aportada a la causa es desprèn que la Generalitat va ordenar seguir amb el 9-N a una empresa quan el TC ja havia suspès la consulta.

Després de declarar de manera voluntària la setmana passada, Homs va acusar la Fiscalia de fomentar una “causa política” a causa del paper que podria tenir la seva formació en la investidura d'un president del Govern.

Etiquetas
stats