Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat estudia accions legals contra Ibarra per comparar Artur Mas amb Hitler i Mussolini

La Generalitat estudia accions legals contra Ibarra per les seves declaracions.

eldiario.es /Agències

Barcelona —

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat aquest divendres que la Generalitat està estudiant si es querella contra l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra (PSOE) per les seves declaracions d'ahir, en què va comparar l'estratègia política d'Artur Mas amb la de Hitler i Mussolini. En una entrevista a Antena 3, Ibarra va dir que a Espanya “estàvem acostumats a que les constitucions se les carregaven sempre els colpistes, amb metralletes i amb trets”, però no des de dins del sistema- en al·lusió a la consulta sobiranista-, “com sí que hi estan familiaritzats els alemanys, que van tenir a Hitler, i els italians, amb Mussolini”.

Les paraules del baró del PSOE, fora ja de la primera línia política, han generat indignació a la Generalitat, que ha anunciat per boca d'Homs a l'emissora Rac1 que estudiaran “si ens querellem o ens posem en mans de la fiscalia”. “Hi ha diferents formes”, ha tancat el portaveu.

Així mateix, la Generalitat vol anar més enllà d'una disputa jurídica, i demana una “declaració contundent dels líders espanyols” per desacreditar Ibarra, ja que, segons ha dit Homs, “s'està creant un caldo de cultiu contra Catalunya”. “S'hi pot no estar d'acord”, ha afegit el portaveu, “però només es demana poder votar en un referèndum”.

Les comparacions de l'expresident extremeny no només es van acabar amb Hitler i Mussolini, sinó que també va equiparar el president de la Generalitat amb Antonio Tejero, autor del cop del 23-F. “Si demanen un referèndum per decidir ells mateixos s'estan saltant l'article 1 i 2 de la Constitució espanyola, i quan Tejero se la va saltar va ser un colpista, per tant, quan algú al Parlament català se la salta també ho és”.

Duran reclama la dimissió d'Ibarra com a membre del Consell d'Estat

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha exigit aquest matí al dirigent socialista que retiri les seves declaracions “aberrants” i que dimiteixi “d'una institució constitucional com el Consell d'Estat que no pot tenir membres que desvarien i que no són capaços de mantenir-se serens i respectuosos amb d'altres institucions”. A la seva carta setmanal a la militància, Duran ha carregat durament contra les paraules d'Ibarra, que ha titllat d'“un insult a la inteligència”.

En la mateixa línia que el Govern de la Generalitat, el dirigent de CiU ha demanat al PSOE, en concret al seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, que no es quedi callat davant les paraules ofensives del que és un dels barons del seu partit.

Etiquetas
stats