Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

De l'Índia als Estats Units passant per casa

Sandra Carrau

Sociòloga —

Leer versión en castellano

Aquests dies hem comprovat com a l’Índia es viola una dona i fàcilment el o els agressors eviten la pena corresponent. Al mateix temps, llegeixo una carta del granger Sam Zwenger de Hays, Kansas, EUA, a la revista The Sun (núm. 442, octubre 2012), que en resum diu que odia la revista perquè fa pensar massa la seva dona:Aquí no ens agrada que les nostres dones pensin. Han de subordinar-se als seus marits i ser-los lleials […] És que sou antiamericans o què? Us odio”. (Sí!, sí!, 2012 i Primer Món.)

Simultàniament, creem plans d’igualtat, polítiques de quotes per regular la representació desigual d’homes i dones en òrgans de govern, però el tracte diferencial per raons de sexe persisteix. La discriminació d’una part de la població –en formes variades– segueix legitimant-se encara que sigui subtilment i de vegades de manera inconscient.

Per què considerem que hi ha uns col·lectius menys o més que uns altres? Quines raons expliquen la menysvaloració d’una visió femenina en determinats àmbits? Els beneficis del cantó dominant són clars, però què en treuen els homes i les dones que sense actuar autoritzen amb el seu silenci? Què ens estalviem quan callem?

Viure en la fantasia que hi ha un col·lectiu o un individu més potent o poderós que uns altres té un cost però també un benefici. Si és cert, aquest individu ens salvarà de les dificultats i la seva existència ens permet creure que hi ha certesa en una altra banda. Ara bé, si destruïm la fantasia d’omnipotència o omnisciència d’uns, també hem d’acceptar la complexitat, la incapacitat i la inseguretat.

A la vegada, si deixem de creure en la superioritat d’uns, hem d’admetre que ningú és imprescindible però que tots som necessaris, i aleshores hem d’acceptar la corresponsabilitat del que passa.

I ai!, aquesta maleïda corresponsabilitat!, que si l’assumim ens fa aixecar de la cadira confortable, ens fa mirar més enllà del nostre melic, ens fa prendre el risc d’actuar i equivocar-nos i ens fa prendre la molèstia d’influir i fer-nos més visibles amb les nostres fortaleses i també amb les nostres febleses…

I ai!, que tot això no és gens fàcil quan alguns i algunes hem après i ens han ensenyat que ser significatius en determinats àmbits “no ens toca”, que n’hi ha d’altres més preparats, més forts o més capaços només per la seva condició innata…

I així ens va a tots… Fa poc la regidora d’Igualtat i Drets Civils de Barcelona, Francina Vila, deia en la presentació de la campanya Corresponsabilitat 100% que en aquests moments tenim la millor generació de dones formades, i aquest talent no ens el podem permetre perdre, i menys en moments de crisi com l’actual”.

Així què?, comencem per nosaltres? Tant homes com dones quin talent ens hem callat o guardat per a un altre moment i hem deixat d’aportar als altres avui?

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats