Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona convoca una cimera per recollir suports amb l'objectiu de precintar el CIE

El CIE de la Zona Franca

Pau Rodríguez

L'Ajuntament de Barcelona necessita moure fitxa en la seva pugna amb Interior per tancar el CIE de la Zona Franca. Després que la Policia Nacional hagi impedit per dues vegades aquesta setmana que els tècnics del consistori poguessin entrar al centre d'internament per supervisar la seva activitat, l'Ajuntament ha decidit convocar una cimera amb Generalitat, partits polítics i entitats socials per sumar forces amb l'objectiu últim de precintar el centre. 

El consistori vol demostrar d'aquesta manera que la voluntat de tancament del CIE és compartida per àmplies capes de la societat catalana, i esquivar així un enfrontament en solitari amb el Ministeri que dirigeix Jorge Fernández Díaz, de qui depèn la gestió del centre. Fa justament un any el Parlament de Catalunya va instar l'Estat a clausurar el centre d'internament d'estrangers barceloní, i la Generalitat ja va declarar aquest dimarts estar a favor de les decisions preses per Colau. 

A la cimera, que se celebrarà aquest dilluns a les 10 ha l'Ajuntament, hi acudiran el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà; els grups municipals barcelonins que ja van subscriure la declaració consistorial contra el CIE -tots excepte PP i C's-, i entitats com SOS Racisme o Migrastudium. Per part del consistori hi seran l'alcaldessa Ada Colau i el tinent d'alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens.

Del tancament a la reobertura

Tot va començar el passat 6 de juliol, quan l'Ajuntament va anunciar el tancament del CIE al·legant que no comptava amb una llicència adequada per a l'internament de persones. En aquells dies el centre portava vuit mesos clausurat per reformes.  

Interior, tanmateix, va recórrer la decisió, i hores després va tornar a obrir-lo. Des de llavors, l'Ajuntament ha tractat d'esbrinar si hi ha de nou interns vivint al centre, però la Policia Nacional ha impedit l'accés als tècnics municipals. La presència d'interns al centre seria motiu suficient per precintar-lo, afirmen fonts municipals.

Aquest és, de fet, el proper pas que contemplen des de l'Ajuntament. No només per la manca de llicència, sinó perquè consideren que el CIE és un espai en el qual s'han vulnerat durant anys els drets humans. El gest de l'Ajuntament de Barcelona ha animat al seu torn als col·lectius que s'oposen als CIE que hi ha a altres ciutats d'Espanya. Les entitats s'han dirigit sobretot als consistoris de València i Madrid , dues de les anomenades 'ciutats del canvi ', perquè segueixin el camí de Barcelona. 

Etiquetas
stats