Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP s’abstindrà en la proposta del traspàs de competències perquè no vol “demanar permís a Madrid”

La CUP s'abstindrà i no demanarà a l'Estat permís per fer el referèndum / EFE

elDiario.es Catalunya

Inesperadament, els tres diputats de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) s’abstindran, dijous, 16 de gener, a la votació de la proposta de demanar al govern central el traspàs de la competència per convocar referèndums, tal com va avançar Quim Arrufat qui va dir que ho comunicarà a la resta de partits amb qui el seu grup va aprovar la pregunta. L’argument d’aquest grup és que Catalunya no ha de demanar permís a ningú per exercir el dret de vot.

A més del principi polític esgrimit, Arrufat va justificar la seva abstenció en un motiu tàctic. Segons el diputat hi ha un risc elevat de presentar la reclamació al Congrés dels Diputats. Segons ell, podria passar que el PP l’admetés a tràmit i després dilatés el seu debat i la seva votació diversos anys. Arrufat va explicar que la seva formació “no desitja obrir possibilitats a l'estat espanyol perquè bloquegi el procés”, però tampoc és partidària “de demanar permís al Congrés”, una cambra “que ja s'ha pronunciat moltes vegades en contra del dret a decidir dels catalans”.

Avançant-se a les crítiques, Arrufat va demanar que l'abstenció de la CUP no sigui “malinterpretada” perquè la formació “està totalment a favor” que els catalans “exercim el dret a decidir la independència”. El diputat de la CUP ha explicat que entén “que les forces constitucionalistes que han governat les institucions autonòmiques vulguin esgotar totes les vies legals, però aquest no és el nostre cas, que ni tan sols estem d'acord amb la Constitució espanyola”.

Amb l'abstenció de la CUP, la proposta de demanar el traspàs de la competència per convocar la consulta compta amb el suport dels grups de CiU, Esquerra i ICV-EUiA, a l'espera de si algun diputat del PSC trenca la disciplina de vot i també s'hi suma.

Per contra, la falta dels tres vots de la CUP podria fer que la proposta no superés el llindar de majoria qualificada dels dos terços de la cambra catalana.

Etiquetas
stats