Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat busca seduir la CUP amb uns pressupostos expansius i una partida pel referèndum

Pressentació de Pressupostos per 2017

Arturo Puente / Oriol Solé Altimira

El vicepresident d'Economia, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dimarts el projecte de pressupostos del Govern per al 2017 amb la mirada posada en la CUP, el grup en què Junts pel Sí confia per aprovar els comptes un cop aquests passin el tràmit parlamentari. Després de negar-se a fer pronòstics sobre la postura final dels anticapitalistes, que ja han anunciat que deixaran passar el projecte a tràmit per la mínima, Junqueras ha proclamat que “l'època de les retallades s'ha acabat” i ha descrit els seus comptes com “els millors possibles”.

El líder d'ERC, que d'una banda ha de seduir els anticapitalistes però de l'altra té els límits marcats pel PDECat, ha presentat uns comptes expansius, que augmenten la despesa social en 300 milions respecte a les partides no aprovades de 2016. A més, el projecte de Junqueras inclou el compromís explícit del Govern amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb una partida de 5,8 milions per a aquesta finalitat tal com reclamava la CUP.

L'augment de la despesa general per als departaments en aquest projecte se situa en un 6,2% respecte als últims aprovats, els de 2015, encara que no reverteixen completament les retallades efectuades des de l'any 2010. Des d'Economia esperen que totes aquestes xifres siguin suficients per seduir els sectors més escèptics de l'esquerra independentista, malgrat que, en matèria de recaptació, el Govern no ha acceptat la proposta dels cupaires de modificar grans impostos com Patrimoni, Successions i, principalment, els trams superiors de l'IRPF.

L'única gran mesura fiscal pactada va ser introduïda aquest dilluns entre els dos grups, JxSí i CUP, que gravarà béns de luxe propietat d'empreses, com els béns immobles, vehicles de gran cilindrada, iots i aeronaus. Aquest mateix dilluns la portaveu del PDECat, Marta Pascal, va tancar la porta a la possibilitat d'introduir canvis pel que fa a la fiscalitat durant el tràmit parlamentari, assegurant que ja estava tot pactat. El vicepresident no s'ha tancat a aquesta opció durant la presentació dels comptes.

“L'època de les retallades s'ha acabat. El pressupost s'incrementa globalment i incrementa cadascuna de les partides”, ha assegurat Junqueras, que ha tret pit d'alguns rècords històrics, com el nombre de docents o la partida general del departament de treball i Afers Socials. No ha pogut presumir de la mateixa manera de rècords en xifres absolutes dels departaments de Sanitat o Ensenyament.

Compromisos sobiranistes

A més de les mesures estrictament econòmiques, els pressupostos per 2017 incorporen alguns dels compromisos del Govern amb l'autogovern i el procés sobiranista, una preocupació fonamental per a la CUP. Junqueras destina una partida de 5,8 milions d'euros per al referèndum sobre la independència, promès per al proper any.

També millora el finançament de les anomenades “estructures d'estat”, principalment les relatives a la Hisenda pròpia i l'Acció Exterior. Per a la nova agència tributària, els comptes del 2017 preveuen 57,4 milions més, el que permetria contractar 459 funcionaris més, doblegant els actuals. L'Acció Exterior també es veurà reforçada i, segons ha explicat Junqueras, es destinaran 8,8 milions més en cooperació al desenvolupament, una de les partides que més retallades ha patit en els últims anys.   

Etiquetas
stats