Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El 30% de los pisos anunciados en las capitales ya solo se ofrecen por meses
Feijóo se estrella en su electorado mientras Sánchez le abre una falla en el PP
OPINIÓN | Siempre el factor humano, por Enric González

ICV-EUiA demana un “pla de xoc” per combatre la pobresa energètica

Al voltant de mig milió de catalans no pot mantenir la seva casa a una temperatura adequada. Es tracta de 193.000 llars.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

Aquest hivern al voltant de mig milió de catalans no podrà mantenir la seva casa a una temperatura adequada. Es tracta de 193.000 llars. Així xifra l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) l'abast de la pobresa energètica, que evidencia les dificultats de moltes famílies per fer front no només al pagament del gas, sinó també de la llum o de l'aigua. La setmana passada el Síndic de Greuges (defensor del poble català) demanava una treva hivernal perquè aquestes famílies no es quedin sense subministraments per combatre el fred. I aquesta setmana es vota al Parlament, a proposició d'ICV-EUiA, una moció que demana un “pla de xoc” per eradicar aquest tipus de pobresa, sovint poc visible.

Els ecosocialistes han registrat una moció per garantir que cap ciutadà es quedi sense “subministraments bàsics”. Proposen definir el concepte de “consumidor vulnerable”, existent ja en països com França i contemplat en les Directives Europees, per al qual s'han d'administrar “tarifes socials”, amb preus reduïts, i garanties contra el tall de subministraments en cas d'impagaments per raons econòmiques . En aquest sentit, ICV-EUiA demana que es desenvolupin els mecanismes legals pertintentes perquè les companyies no puguin desproveir als consumidors que no paguen sense l'autorització de l'Administració.

En el cas de la calefacció, es considera pobresa energètica quan una llar no es pot mantenir per sobre dels 18 graus a l'hivern. Quant a l'aigua, ICV-EUiA proposa fixar un consum “mínim vital d'aigua potable, de sanejament i d'energia” en funció del nombre de membres d'una família.

Segons els ecosocialistes, s'haurien d'establir acords i convenis amb les companyies per rebaixar el preu dels subministraments quan les famílies ingressin mensualment una quantitat inferior al resultat de multiplicar l'Indicador de Renda de Suficiència pel nombre de residents.

Etiquetas
stats