Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'Lluites compartides': suprimir desigualtats per fer avançar el procés emancipador

Ponent del debat que va cloure la jornada

elDiario.es Catalunya

Omnium Cultural va celebrar dissabte una jornada sota el nom Lluites compartides. L'entitat cultural ha volgut buscar nexes entre mobilitzacions diverses que s'han donat i es donen a Catalunya. La conclusió és la necessitat de suprimir les desigualtats socials com a mecanisme perquè fer avançar el procés sobiranista.

La Universitat de Barcelona ha estat el marc d'un debat en el qual han participat persones de procedències diverses. La taula de l'acte, que duia el títol: “Drets socials i drets nacionals: camins paral·lels o confluents?”estava formada per Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya; Anna Gabriel, diputada de la CUP; Toni Comín, conseller de Sanitat; Neus Munté, consellera de Presidència; Jaume Asens, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya i el president d'Omnium, Jordi Cuixart, moderades per la periodista Mònica Terribas.

Camil Ros, en la seva intervenció ha vinculat les lluites socials amb la lluita nacional i també ha valorat l'eficàcia de la mobilització. En aquest sentit ha afirmat: “Estem en un moment que calen respostes molt clares perquè a Catalunya augmenta el nivell de pobresa”. També ha remarcat que el que molts cops ha començat amb lluites al carrer acaba finalment amb lleis.

Al seu torn, la diputada Anna Gabriel, ha relacionat les reivindicacions nacionals, socials i de gènere. No s'ha estat de donar un toc d'actualitat quan ha reivindicat que els pròxims pressupostos incloguin, com reclama la CUP, un impost a les grans fortunes.

Antoni Comín ha donat un contingut directament polític a la seva intervenció. Així, ha relacionat la lluita social i la nacional amb el procés que es viu a Catalunya: “El procés constituent té un titular: El combat contra la desigualtat'', ha dit. Al mateix temps ha justificat que en aquest període de canvis hi hagi tensions entre les forces que hi participen.

Jaume Asens ha reclamat el protagonisme de la gent en els canvis socials i nacionals. També ha reconegut la transversalitat d'Omnium, un espai on ha afirmat, s'hi senten còmodes persones de diverses sensibilitats. En relació amb la vinculació entre lluites distintes, Asens ha afirmat: “Això de primer la independència i després la resta em sona al 78 quan es deia primer la democràcia i ja després veurem”.

Per la seva banda, Neus Munté ha vinculat la solució d'alguns dels grans problemes del país amb la consecució d'un estat propi: “Només podrem disposar de les eines per revertir les desigualtats si tenim un estat propi” ha dit.

Joan Carles Gallego també ha relacionat les lluites dels treballadors i les que és el seu dia es van dur per aconseguir la democràcia a Catalunya, considerant que l'àmbit social i l'àmbit nacional són indissociables, encara que tampoc ha considerat que s'hagin de posposar solucions als problemes actuals. En aquest sentit ha reclamat que els pressupostos que prepara el Govern tinguin un contingut social d'acord amb les necessitats del país.

Cuixart: “un Estat que deté alcaldesses”

Per la seva banda, Jordi Cuixart, president d'Omnium ha fet una crida a seguir treballant units per les “lluites d'avui” que ha concretat en la “defensa de la sobirania”, la “democràcia” i els “drets socials”. “Davant un Estat que utilitza la justícia per detenir alcaldesses o per deixar les persones més vulnerables exposades a la pobresa energètica”, ha dit Cuixart referint-se a la detenció divendres passat de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, o a la suspensió del Tribunal Constitucional de la llei catalana contra la pobresa energètica. En aquest sentit ha esmentat com a exemple de la confluència de lluites la necessitat de l'eradicació de les desigualtats socials per avançar en el procés sobiranista.

Etiquetas
stats