Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La reducció de llits durant l’estiu se suma al tancament estructural als hospitals

Jaime Rañé, un dels amotinats contra el tancament de plantes a Bellvitge (Barcelona). / ENRIC CATALÀ

Blanca Blay

El col·lapse del servei d’urgències en alguns dels principals hospitals de Catalunya l’estiu passat arran del tancament provisional de llits ressona després que el Servei Català de la Salut (CatSalut) hagi anunciat aquest dijous la clausura aquest estiu d’una mitjana de 1.883 llits del total de 13.297. El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, celebra que en comparació amb l'estiu passat es mantinguin hàbils 208 llits més però adverteix que es podria repetir el col·lapse de l'any anterior.

Els hospitals catalans públics hauran de passar l’estiu amb un 14,16% menys de capacitat en nombre de llits, segons les dades presentades aquest dijous pel director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, davant la Comissió de Salut del Parlament. Si bé Padrosa ha subratllat que l'adequació funcional dels centres és transitòria i adaptable en tot moment a la pressió d’urgències que es produeixi, el secretari general de MC assegura a Catalunya Plural que tem que si des de la gerència es mostra la mateixa rigidesa que l'any passat a l'hora de reaccionar davant un augment de la demanda, es tornin a saturar les urgències.

Com cada inici d’estiu, Salut justifica la reducció temporal en el nombre de llits per la disminució de la demanda durant la temporada estival. Per Agustí Echevarria, infermer i secretari general de la secció sindical d’UGT a Bellvitge, l’argument del factor estacional no és suficient. “Hem tingut pèrdues importants de llits estructurals, caldrà estar atents a quina unitat es tanca i a la data de reobertura”, comenta a aquest diari. Dades oficials sobre l’atenció hospitalària a la regió de Barcelona indiquen que l’Hospital de Bellvitge comptava el 2010 amb 906 llits hàbils mentre que el 2013 només disposava de 724. En el cas de Vall d’Hebron, el principal hospital de Catalunya en capacitat, el 2010 tenia 1.176 llits mentre que el 2013 la xifra disminuïa a 1.017.

Padrosa ha apuntat aquest dijous que la reducció provisional de places de cara a l’estiu es deu, entre altres raons, a l'increment de la cirurgia major ambulatòria (que no requereix l’ingrés hospitalari), que ocupa sis de cada deu intervencions quirúrgiques a Catalunya, segons dades del CatSalut del mes passat. Amb tot, també ha anunciat que durant els mesos de juliol, agost i setembre, els reforçaran els equips d'Atenció Primària del centres de la xarxa sanitària pública de Catalunya amb una dotació de 300 professionals, un 14% més que l'estiu anterior.

Amb la mirada posada en l’estiu passat

El pla de Salut per aquest estiu, que s’iniciarà a partir de la primera quinzena de juliol, preveu inutilitzar una mitjana de 1.883 llits, arribant fins a 2.747 llits la segona quinzena d’agost. Dit d’una altra manera, la disponibilitat de places serà del 85,84%, fet que suposa un percentatge lleugerament superior respecte l’estiu passat, quan la disponibilitat va ser del 83,79%.

Davant la presentació del pla de salut al Parlament, l’oposició ha reclamat que la clausura de places no repeteixi el col·lapse viscut el darrer estiu i que va provocar que usuaris i personal sanitari d’hospitals com el de Vall d’Hebron i el de Bellvitge –tots dos de l’ICS- s’unissin per impedir la clausura de plantes d’hospitalització de llits que Salut havia previst per als mesos de vacances.

Agustí Echevarria assegura que la gestió de la clausura provisional de llits a l’Hospital de Bellvitge el 2014 va ser “nefasta”. L’infermer critica que l’antiga gerència del centre va gestionar el tancament amb un “secretisme absolut”. Tot i que reconeix que és cert que disminueix l’activitat quirúrgica en general durant el període estiuenc insisteix que el tancament no ha de repercutir en les cirurgies i que cal mantenir un bon nivell d’activitat perquè la població sigui ben atesa.

Per la seva Francesc Duch coincideix també a destacar que l'estiu passat es van viure situacions “dantesques” amb gent als passadissos dels hospitals ja que, segons explica, els gerents “no van ser capaços d'adaptar-se a puntes de demanda que arriben a nivells d'afectació per la gent molt alts”.

Catalunya, per sota de la mitjana espanyola en nombre de llits per habitant

Un informe elaborat per Salut conclou que el 2013 els hospitals d’aguts públics van reduir la dotació de llits i de personal amb una disminució de l’hospitalització, tot i que es va incrementar la cirurgia, les visites i les sessions d’hospital de dia amb un lleuger increment de l’estada mitjana.

També, segons recull el document i agafant dades del 2012 com a referència, Catalunya és la comunitat autònoma amb un nombre més elevat de centres hospitalaris públics, tot i que en nombre de llits per 1.000 habitants està per sota de la mitjana espanyola. A més, s’observa que tot i que Catalunya té menys dotació pública en llits per habitant té més activitat respecte d’altres comunitats.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats