Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un grup d'ultradreta irromp a la Delegació del Govern a Madrid

Agressió a la Delegació del Govern a Madrid. (Fuente: TV3)

Pau Rodríguez / J. J. Caballero / João França

Madrid —

Un grup d'extrema dreta ha irromput a la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, al carrer Blanquerna, on s'hi celebrava un acte institucional en ocasió de la Diada de Catalunya. Han estat unes quinze persones, segons fonts de la prefectura de policia, que han destrossat mobiliari, s'han enfrontat a alguns dels presents -entre ells el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre, al qual han tirat a terra, i un càmera de televisió- i han llançat artefactes amb efectes lacrimògens.

A primera hora del matí de dijous, la Policia Nacional informava de la detenció de sis persones relacionades amb l'atac, cinc homes i una dona d'entre 23 i 56 anys. Després d'aquesta detenció, sis implicats més s'han presentat a la comissaria de Moratalaz i també han estat detinguts. La Prefectura Superior de Policia ha confirmat que els detinguts es troben a comissaria en espera de passar a disposició judicial. La Brigada Provincial d'Informació de Aluche estudia ara de quins delictes se'ls acusa, segons ha explicat a eldiario.es un portaveu policial.

Els ultres, alguns d'ells amb la cara tapada -i brandant objectes amb simbologia falangista-, han irromput al crit de “no ens enganyen, Catalunya és Espanya”, just quan l'acte institucional estava a punt de començar. “Pensava que aquestes coses ja no succeïen, però resulta que no: espero que reflexionem tots una mica”, ha afirmat Teresa Cunillera, diputada del PSC al Congrés, que present durant els incidents.

Un altre dels diputats presents, Antoni Picó (Unió), ha relatat també catalunyaplural.cat com els ultres han entrat al recinte trencant els vidres de la llibreria Blanquerna -en què només hi havia seguretat privada-, i s'han dirigit al faristol i han “tirat el micròfon i les banderes a terra”.

En l'acte, que es celebra cada Onze de Setembre a la Delegació, hi eren presents nombrosos polítics catalans a Madrid: a més de Picó i Cunillera, Josep Sánchez Llibre i Martí Barberà (CiU), Esperança Esteve i Joan Rangel (PSC), i quatre senadors del PNB.

“Ha estat una acció de matons”matons

A més dels representants polítics també estaven presents molts catalans que anaven a celebrar la Diada a la llibreria. És el cas de la Susi Herrera, que viu fa cinc anys a Madrid i que sol acudir a la Blanquerna per celebrar Sant Jordi i la Diada. Herrera era a l'entrada quan ha sentit un petard i ha vist com els agressors colpejaven la porta automàtica per obrir-se pas. A cara destapada, remarca.

“Hem anat a tancar-nos al lavabo cinc noies i una nena que devia tenir cinc o sis anys i no entenia res”, explica. S'han quedat tancades al lavabo mentre trucaven a amics i a la policia per poder saber si podien sortir. “Hem estat les últimes en sortir i fora ja hi havia la policia”, apunta, i afegeix que han passat “moltíssima por”. No entén “com ha pogut passar en un lloc com la Blanquerna, al qual acudeixen nens i gent gran”.

“Ha estat una acció d'una violència prepotent, de matons”, ha expressat Cunillera, que ha confirmat la utilització de gasos per part dels assaltants: “No sé què han llançat però em cremava al pit, a l'estèrnum”. Com els altres presents, ha estat atesa pel Samur, i la policia li ha pres declaració.

Hores després dels fets, la diputada socialista prefereix valorar els incidents “com un símptoma, no només com un fet aïllat”, pel que convida a reflexionar i espera que el Govern- i totes les formacions polítiques- expressin la seva “condemna” al respecte.

Després dels incidents, l'acte s'ha reprès al pati del darrere de la delegació, on Josep Maria Bosch, delegat de la Generalitat a Madrid, ha pronunciat un discurs a favor del diàleg. En la mateixa línia s'ha expressat Picó a preguntes catalunyaplural.cat, que ha demanat que “accions d'aquest tipus no afecten el procés sobiranista pacífic que es viu a Catalunya”.

Etiquetas
stats