Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP reclama canvis progressius en IRPF, Patrimoni i Successions per recaptar 500 milions més

La negociadora econòmica de la CUP, Eulàlia Reguant

Oriol Solé Altimira

La CUP ha posat xifres a la partitura pressupostària que va presentar aquest dilluns. I entre les 70 esmenes cupaires a la llei d'acompanyament als comptes destaca un augment de 500 milions en la recaptació a través de canvis progressius i augments de tipus en tres impostos cedits: IRPF, Patrimoni i Successions i Donacions. Els anticapitalistes també han advertit al Govern que la música actual de la negociació no els agrada. El diputat Benet Salellas ha denunciat que l'executiu fa “xantatge” a la CUP i que els insta a votar primer els pressupostos per compartir informació respecte al referèndum previst per al mes de setembre.

Després d'aquest retret, Salellas també ha estès la mà al Govern emmarcant els canvis que proposa la CUP fora de l'anticapitalisme i dins dels límits que JxSÍ pot acceptar. “No plantegem nacionalitzacions massives sinó un model públic que és més eficient”, ha assenyalat.

Entre les esmenes cupaires que van en aquest sentit, figuren l'auditoria sobre els dos grans fiascos recents en infraestructures, la Línia 9 del metro i el canal Segarra Garrigues. També l'obligació de les empreses contractades per la Generalitat de retribuir els seus treballadors amb 1.200 euros mensuals i la reversió d'externalitzacions, especialment en sanitat.

Per la seva banda, la diputada de la CUP i negociadora dels comptes, Eulàlia Reguant, ha instat el Govern de JxSÍ a decidir “si construeix república o re-privada” amb els comptes. I és que quan falten deu dies perquè la CUP emeti la seva decisió definitiva sobre els comptes, les negociacions no avancen. D'aquí també que Salellas i Reguant hagin explicat que mantindran les seves esmenes fins al final.

Amb la pujada de l'IRPF per el 4% de contribuents catalans que declaren més de 60.000 euros –que afectaria unes 120.000 persones– i la rebaixa del mínim exempt i els canvis de tarifes en Patrimoni s'obtindrien 100 milions. Els 400 restants vindrien de tornar l'impost de successions als nivells anteriors a la rebaixa que van pactar CiU i el PP a 2011 (la majoria d'herències seguirien amb el mínim exempt de fins a 500.000 euros). Amb tot, els anticapitalistes vénen insinuant al llarg d'aquestes setmanes que es donarien per satisfets si el Govern accepta tocar un dels tres impostos –una cosa que l'Executiu s'ha negat sempre a dur a terme.

En matèria educativa, l'altre eix negociador al costat de la fiscalitat, Salellas ha considerat que només amb deixar de pagar un dels concerts a una escola de l'Opus Dei es podrien cobrir les demandes dels professors, que han convocat dues vagues en les pròximes setmanes.

D'altra banda, la CUP planteja crear deu fons estructurals entre el conjunt de departaments a manera de partides obertes que puguin generar crèdit al llarg de l'exercici. Es destinarien a energia, a fons per a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), lluita contra la corrupció i el canvi climàtic, habitatge, ajuda a la cooperació, igualtat de gènere, reactivació econòmica i cooperació.

Etiquetas
stats