Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

L'Audiència Nacional condemna FNAC a retornar les condicions laborals als seus treballadors

Un piquet de treballadors davant FNAC el Triangle durant la vaga de Sant Jordi Foto: Enric Català

Tomeu Ferrer

Barcelona —

L'Audiència Nacional ha declarat injustificada la modificació de condicions de treball decidida pels grans magatzems culturals FNAC, segons el sindicat CGT. L'acció judicial que ha suposat la victòria dels treballadors va ser iniciada pel sindicats majoritaris a FNAC: UGT i CCOO a la que més tard es va sumar CGT. La resolució judicial esmena la plana a l'empresa que, segons la sentència, hauria intentat justificar les mesures en unes previsions econòmiques fetes a partir de xifres inadmissibles, que no es vinculen a càlculs específics i són poc rigorosos.

Fruit d'aquests càlculs, que l'Audiència diu que no s'adiuen amb les previsions del Govern central respecte a les previsions del consum privat i és fruit també dels càlculs poc rigorosos i sense suport en la realitat que FNAC pretenia imposar unes noves condicions de treball que retallaven molt les anteriors. Perquè,la resolució judicial assegura que el grup multinacional pretenia justificar les retallades en els estudis segons els quals l'empresa entraria en pèrdues. Aquestes previsions van ser considerades inacceptables, primer pels treballadors i després per la sala social de l'Audiència Nacional. En aquest sentit l'Audiència afirma que l'empresa pretenia que s'acceptessin els seus números com un “acte de fe”.

De fet, l'aspecte que més va revoltar els treballadors va ser la pretensió d'eliminar el copagament de la mútua sanitària que fins al moment assumia l'empresa. Contra aquesta idea l'Audiència assegura que aquesta despesa no pot ser causant d'una evolució negativa dels comptes de FNAC, és més, afirma que els guanys de la multinacional no han disminuït sinó que l'any 2013 han augmentat. El comunicat assegura, en aquest sentit, que l'ens judicial arriba a fer l'exercici hipotètic de restar dels guanys de FNAC el cost del pagament de l'assegurança mèdica dels seus treballadors i també dels bonus que pagava als seus directius i que la societat pretenia també eliminar. El resultat del balanç de pèrdues i guanys seguiria sent positiu, segons l'Audiència. Per aquest motiu la sentència diu que la intenció de fons de FNAC era imposar una mesura redistributiva que millorés els resultats de l'empresa a costa d'empitjorar les condicions dels seus treballadors. La instància judicial considera que l'argumentació del grup era circular: els treballadors “empitjoren” en la mesura en què l'empresa “millora”, sense que cap dada objectiva justifiqués aquest canvi de distribució.

Tota aquesta argumentació és en la que s'ha basat la sentència, que declara injustificada la modificació substancial de condicions de treball a FNAC i condemna l'empresa a reposar als treballadors afectats per l'esmentada modificació les seves anteriors condicions de feina. Això vol dir que FNAC haurà de pagar el 100% de l'assegurança mèdica i també pagar en la seva totalitat els bonus als seus directius i mànagers.

El 23 d'abril passat els treballadors dels magatzems culturals FNAC van ser cridats a la vaga pel sindicat CGT. El motiu de l'acció reivindicativa va ser precisament el canvi unilateral de les condicions de feina que pretenia aplicar la societat. La protesta va implicar una vaga espectacular que va suposar que molts dels autors que havien de firmar llibres per Sant s'hi afegissin.

La contractació de persones coincidint amb la vaga, va ser considerada pels treballadors com un intent d'esquirolatge, cosa que també es va denunciar a la inspecció de Treball.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats