eldiario.es

Menú

CSQEP descarta fer canvis a la direcció del grup tot i la crisi amb Podem

No hi haurà relleu ni a la presidència de Rabell ni de Coscubiela com a primer portaveu, però es discuteixen altres canvis per donar més visibilitat a Fachin

Joan Josep Nuet assegura que el debat va més enllà dels noms i té a veure amb les posicions polítiques de cada partit de la coalició de cara al nou curs

Podem reclama més temps per Fachin i més portaveus de comissions parlamentària per als seus diputats

- PUBLICIDAD -
Coscubiela rechaza la "declaración de insurgencia" y defiende un referéndum

Fachin, Coscubiela i Rabell EFE

No hi haurà canvis de calat al grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot malgrat la crisi oberta aquest dilluns, quan Podem va exigir més pes en l'activitat parlamentària i més visibilitat. Així ho ha afirmat el secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet, que en els últims dies ha emergit com a veu pont enmig de la bretxa oberta entre Podem i ICV. Segons Nuet, a aquestes hores i probablement en els propers dies el grup continuarà discutint, però no està sobre la taula un canvi ni en la presidència de Lluís Rabell ni com a portaveu de Joan Coscubiela.

Si bé aquests dos llocs estan assegurats, sí que es contemplen altres canvis organitzatius pel nou curs, amb l'objectiu de donar més visibilitat a Podem i, en concret, al seu secretari Albano Dante Fachin. "Fachin és ara el secretari general de Podem, i el tenim en compte", ha assegurat Nuet, deixant clar que aquesta presa de consideració de la nova situació al partit morat no anirà "en contra de ningú, ni de Rabell ni de Coscubiela ni de Nuet ".

Durant els últims dies el grup ha estat immers en un debat sobre un canvi de pesos de les diferents formacions, proposat per Podem i que comptaria amb el suport d'EUiA. La idea perseguida, principalment, pels diputats més propers a Fachin, és que ICV cedeixi part del seu pes parlamentari, que hauria de recaure en els diputats podemitas. Entre d'altres, Podem reclama tenir més portaveus de pes, com a la comissió d'Economia que ara ocupa Coscubiela, i que Fachin intervingui amb més freqüència a l'hemicicle.

Més enllà de les qüestions organitzatives, l'improvisat portaveu de les negociacions internes, Joan Josep Nuet, ha conferit a les diferències entre Podem i ICV profunditat política. Segons ha explicat, hi ha un debat en el si del grup sobre quina posició han d'adoptar en el nou curs polític del Parlament, ara que han vist "elements positius al Govern de Puigdemont". El d'EUiA es referia així a l'anunci fet pel president que llançarà la seva última oferta de referèndum pactat a l'Estat en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà la setmana que ve.

La discussió "de profunditat" que es manté en el si del grup durant els últims dies hauria de veure, segons Nuet, amb diferències sobre els diferents esdeveniments amb els quals començarà el curs, com són, a més de la qüestió de confiança, el debat de política general i, posteriorment, els pressupostos. Respecte a la qüestió de confiança, sí que està decidit que sigui el president, Lluís Rabell qui expliqui la posició del grup, i tampoc està en dubte el vot negatiu a la continuïtat de la legislatura, però sí s'intenta "greixar" la posició conjunta que defensarà Rabell.

Diferent és la qüestió sobre els pressupostos. Aquest mateix dimecres Lluís Rabell es reunirà amb el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que explicarà al de CSQEP les línies mestres dels nous comptes. Des del Departament econòmic del Govern vénen llançant picades d'ullet al grup dels comuns perquè s'asseguin a negociar els comptes. Una negociació com la que proposa ara Junqueras és una cosa que algunes veus properes a ICV ja es van plantejar fer pels anteriors pressupostos, aquells que ni tan sols van arribar a tramitar-se pel rebuig de tota l'oposició i que, precisament, van desencadenar la qüestió de confiança de Puigdemont.

Amb el ple sobre la qüestió de confiança convocat per la setmana que ve, el grup es dóna "uns pocs dies" per acabar de solucionar les seves diferències, pel que Nuet ha receptat "potenciar els nostres actius". Els canvis en el grup seran traslladats en els propers dies, ha assegurat, que esperen que sigui suficient per a tancar una crisi en CSQEP que cueja des de fa mesos.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha