Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

EUiA vota si confluir amb Iglesias o castigar la seva ruptura amb Garzón

El líder de EUiA, Joan Josep Nuet, s'abraça amb Pablo Iglesias

Jordi Molina

Barcelona —

Aquest dimecres EUiA vota si se suma, o no, a la confluència amb Podem, ICV i Barcelona en Comú per aconseguir un grup propi al Congrés dels Diputats a les generals del 20 de desembre. Una votació precedida per unes negociacions amb la resta d'actors que, de moment, no satisfan a EUiA, i que, a més a més, arriba marcada per la ruptura de les negociacions entre els líders de Podem, Pablo Iglesias, i d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón.

De moment, les converses amb Podem, ICV i Barcelona en Comú no van en la bona direcció. I és que es reserva per a EUiA possicions gens favorables, com el lloc número 9 per Barcelona, el 3 per Tarragona i entre el 2 i el 3 per Girona i Lleida. És a dir, no es garanteix cap casella de sortida, tal i com espera el secretari general, Joan Josep Nuet, per tal d’assegurar la representativitat del seu partit al Congrés.

Sobre el contingut de la pregunta, fonts coneixedores de la negociació informen a Catalunya Plural que tindrà dues parts. “Tornem a la fórmula de la doble pregunta”, expliquen. La primera, sobre les condicions per confluir aprovades al Consell Nacional i, la segona, sobre l'oferta d'acord que hi ha ara mateix sobre la taula i que genera força rebuig entre la militància.

Pel que fa a la lectura dels resultats, un doble No s’entendria com un revés total a l'acord; un doble Sí, llum verda a l'acord; i un Si/No, marge per a seguir negociant per arribar a les condicions aprovades al Consell Nacional. És a dir, “per guanyar temps per assolir posicions de sortida”, segons fonts d'EUiA. Les mateixes fonts indiquen que ara per ara la prioritat és formar grup propi al Congrés, però que en cas de que no hi hagués un resultat suficient, els diputats podrien escollir a quin grup adscriure's, si amb Podemos o IU.

Podem votar a Garzón?

Podem votar a Garzón?Si l'acord prospera, es podria donar la paradoxa que qualsevol militant o simpatitzant d'IU a Catalunya no tingués cap papereta que anés en benefici de la candidatura d'Alberto Garzón. I és que, per ara, la formació germana d'IU a Catalunya advoca per una confluència catalana que tindria com a referent estatal el líder de Podem, Pablo Iglesias, tal com es desprén de l'acord amb ICV-EUiA anunciat el mes de juliol, abans de les eleccions catalanes, i com admet en una entrevista a Catalunya Plural, el cap de llista Xavier Domènech.

Això suposaria una altra contradicció. Tant Iglesias com Garzón, rivals a la resta de l'Estat, farien campanya a terres catalanes en favor de l'anomenada llista En Comú Podem. Una candidatura que, malgrat tot, comptaria amb el suport del líder d'IU. El cas és que des d'un punt de vista estratègic i davant la remota possibilitat que EUiA sumi, per si sola, algun diputat a Catalunya, a IU veuen més útil invertir els seus esforços en el grup propi, amb moltes més opcions d'èxit i en sintonia amb l'aposta de Garzón de confluir sempre que sigui possible. Sobretot després de fer-se pública l'aposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que participarà en la campanya per a les generals.

Aquest trencaclosques no ha caigut bé a totes les sensibilitats que hi ha dins d’EUiA, on conviu Comunistes de Catalunya, el Partit Obrer Revolucionari i el Partit Socialista Unificat de Catalunya Viu (PSUC Viu). Aquesta última formació, referent català del Partit Comunista d'Espanya (PCE), no està disposada a donar suport, ni per activa ni per passiva, a una confluència que tingui com a finalitat un hipotètic suport Pablo Iglesias. Una preocupació que han posat de manifest en més d'una resolució que concloïa: “EUiA no podrà participar en una opció electoral que confronti a la resta de l'Estat amb IU”.

La direcció d'EUiA s'aferra a la confluència

La direcció d'EUiA s'aferra a la confluènciaAl costat oposat se situa el coordinador nacional d'EUiA, Joan Josep Nuet, que és al seu torn el secretari general del Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC). Nuet va formar part de la llista Catalunya Si que és Pot i va aconseguir acta de diputat. El líder d'EUiA, que comparteix grup al Parlament al costat de Podem, ha apostat clarament per repetir l'experiència el 20 de desembre, igual que el seu soci de coalició ICV. Fa dues setmanes, en roda de premsa conjunta amb els ecosocialistes, Nuet es va mostrar convençut que la seva militància “que és molt intel·ligent farà el més intel·ligent”.

Després del Consell Nacional extraordinari celebrat el 31 d'octubre, Nuet va demanar “flexibilitat, pluralitat i comprensió” a totes les forces implicades en les negociacions i ha defensat que “cap actor polític quedés relegat”. Unes condicions que “si es donen”, la direcció nacional d'EUiA defensarà el sí a l'acord. No obstant això, Nuet va afegir: “si aquestes condicions fossin alterades i hagués decisions equivocades, no podríem participar en aquests errors i per tant tenim els papers preparats per presentar la Unitat Popular”, la candidatura en què es presenta IU i que encapçala Garzón.

Els militants de la formació estan cridats a les urnes durant tot el dia, matí i tarda, i està previst que a final del dia es comuniquin els resultats. Tenen dret a vot afiliats al corrent de pagament i simpatitzants registrats. En total, es calcula que prop de 4.350 persones exerciran el seu dret a vot. Davant la importància de la votació, la direcció del partit ja ha convocat una roda de premsa per dijous en què es farà una valoració dels resultats.

Etiquetas
stats