Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

L'oposició aconsegueix la foto del candidat de Junts pel Sí compareixent sobre el 3%

Mas assegura que estan "preparats" per a un "programa i govern comú"

Arturo Puente

L'escorcoll efectuat per ordre judicial a la seu de CDC divendres passat ha canviat el pas a la candidatura de Junts pel Sí, que preveia tornar de vacances amb una compareixença senzilla i de tints electoralistes d'Artur Mas al Parlament aquest dimecres. No obstant això, l'oposició ha vist en la cita una oportunitat d'or per fer-se amb la foto del candidat a president de Junts pel Sí responent preguntes sobre el 3%, una situació que finalment es donarà amb els vots a favor de tots els grups.

El PP i Ciutadans, per una banda, i ICV-EUiA i PSC, de l'altra, van reclamar aquest dilluns que l'ordre del dia s'ampliés i Mas realitzés una compareixença específica sobre el registre judicial de la seu del seu partit, peticions a les quals Unió va anunciar que se sumaria. La ruptura de la federació de CiU al juny va deixar el Govern en debilitat parlamentària, una situació aparentment resolta amb la dissolució de la Cambra a l'agost, però que li passarà l'última factura a Artur Mas aquest dimecres.

Segons fonts de la formació, ERC se sumarà a la resta de forces i demanarà una compareixença específica sobre corrupció, cosa que CDC també accepta. Junqueras havia reaccionat al registre de la seu de CDC reclamant als seus socis que “demostressin amb fets” el seu compromís davant la corrupció, per la qual cosa ERC es trobava ara davant la disjuntiva inèdita entre forçar el seu candidat a comparèixer o mostrar-se coherents amb la petició expressa del seu líder.

Des del pacte per formar la coalició independentista de Junts pel Sí, Convergència ha volgut evitar com sigui que Mas hagués de fer balanç de govern, i ha eludit la confrontació directa amb la resta de candidatures. Hores després del registre judicial a la seu de CDC, des del partit es va assegurar que les explicacions sobre el cas serien donades pel seu coordinador general, Josep Rull, traçant un cordó sanitari al voltant dels membres més visibles de la llista i especialment sobre el candidat a president, que la mateixa tarda de divendres va anar a un multitudinari acte preelectoral en el qual no es va referir al registre de la seva seu.

Si la idea inicial a Convergència era deixar Mas al marge de l'escàndol judicial, alguns dels seus socis de coalició han mostrat durant el cap de setmana discrepàncies. Igual que Junqueras, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, va reclamar a Mas que donés explicacions. “Qualsevol polític que tingui en aquests moments la sospita de la corrupció, s'ha d'explicar”, va assegurar el líder de l'entitat independentista en referència al líder de CDC.

En vista de la manca d'unitat posada de manifest per les entitats que formen Junts pel Sí, aquest dimarts la portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que Artur Mas té “plena disponibilitat” per respondre a preguntes sobre l'escàndol del 3%, encara que no havia aclarit si s'avindria a una compareixença específica o només respondria a les preguntes dels grups sobre aquest assumpte. Finalment, CDC ha acceptat la compareixença específica sobre l'escàndol del 3% per evitar la imatge de discrepàncies dins de la candidatura unitària independentista.

Etiquetas
stats