Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Podem tanca la porta a les aspiracions d'ICV de crear un pol d'esquerres

La secretària d'Podem, Gemma Ubasart, rebutja la fórmula proposada per ICV per a les eleccions del 27-S

Arturo Puente

Barcelona —

Només un dia després que les bases d'Iniciativa apostessin per la formació d'un pol d'esquerres en què, per força, hauria de participar Podem, la nova secretària general de la formació a Catalunya, Gemma Ubasart, ha tancat la porta a aquesta possibilitat amb un missatge contundent: Podem acudirà en solitari a les eleccions del 27-S perquè és l'única manera “de donar la volta al tauler polític”. Ubasart veu a la seva formació com l'única capaç de fer-ho per no ser “un partit a l'ús”. “Som l'única alternativa al govern neoliberal de Mas”, ha subratllat.

ICV va aprovar aquest dissabte a la seva Convenció Nacional la proposta programàtica per al proper cicle electoral. Malgrat que el debat es va centrar en el gir que el partit ecosocialista ha donat a la seva política nacional, el document aposta per continuar la línia de les confluències, fent menció explícita a un pol d'esquerres per a les eleccions del 27-S. “Hem entès que si no sumàvem no guanyàvem”, ha defensat Joan Herrera.

L'aposta d'Iniciativa per la confluència de projectes d'esquerres és clara des de fa diversos mesos, però ha passat a ser vital després del desembarcament de Podem a Catalunya, on les enquestes li pronostiquen un resultat per davant d'ICV. “Espero que Podem entengui que és moment per sumar, no per l'exclusivitat”, va assegurar la colíder del partit, Dolors Camats, en una entrevista a ElDiario.es. No obstant això, la branca catalana del partit d'Iglesias sempre ha rebutjat la mà estesa d'Iniciativa. La pròpia Ubasart va ser clara quan només era candidata a les primàries de Podem, mostrant respecte per l'oferta però assegurant que ja havien decidit anar sols a les eleccions.

Ubasart, ja com a secretària general de Podem, ha tornat a reafirmar la seva voluntat de concórrer en solitari aquest diumenge en l'acte de presentació dels 35 integrants del Consell Ciutadà català. A més, ha explicat com estarà repartides les carteres del Consell de Coordinació, un òrgan executiu que comprendrà 7 secretaries. Així, la nova direcció de Podem queda integrada per Jordi Bonet, secretari de política i estratègia, Jessica Albiach, de comunicació, Alba García, a càrrec de coordinació interna, Óscar Guardingo, en participació i relació amb la societat civil, Marc Llaó, secretari d'organització, Gemma Galdón, responsable de programa i publicacions, i Sonia Ruiz, a càrrec de formació i investigació.

La secretària general d'Podem i secretària d'plurinacionalitat de Podem no ha entrat a valorar la nova postura d'ICV, que aposta per un estat català precisament dins d'una Espanya plurinacional. Malgrat això, Ubasart ha reiterat la seva aposta pel dret a decidir i l'autodeterminació a Catalunya, un objectiu pel qual ha assegurat que la seva formació farà “tot el possible” perquè es materialitzi. A més s'ha mostrat partidària d'una “reforma territorial en clau plurinacional” que pugui donar lloc a un referèndum sobiranista a Catalunya.

Des d'ICV esperen que la posició de Podem respecte a una alizana electoral canviï en els 6 mesos que resten d'aquí a les eleccions. En aquest moment els sondejos situen als ecosocialistes molt per sota de Podem, que es situaria competint amb Ciutadans per la tercera posició. Amb les enquestes a favor i en plena construcció del partit, la direcció d'Iniciativa entén que hi pugui haver dubtes sobre el adequat d'una aliança electoral. No obstant això, esperen que un bon resultat de Barcelona A Comú, l'espai de confluència amb el qual van, entre d'altres, Podem i ICV a les municipals de Barcelona, animi a Podem a acceptar un pacte similar per al Parlament.

Podem és reticent a una aventura com la que proposa Iniciativa. D'una banda, una aliança d'esquerres dels allunyaria d'aquest centre del tauler que la formació d'Iglesias tant busca per poder sumar electorat tant entre els que s'identifiquen amb l'esquerra com amb la dreta. De l'altra, ICV és un partit identificat amb IU a la resta de l'Estat, cosa que podria minvar les possibilitats de Podem a la resta de comunitats o en les generals. El Consell Ciutadà estatal va marcar en la seva assemblea constituent de novembre que acudirien a les autonòmiques amb la seva pròpia marca, ja aquesta decisió s'han remès cada vegada que se'ls ha preguntat.

Etiquetas
stats