Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Aznar reapareix amb dures crítiques a la política econòmica de Mariano Rajoy

L’expresident del Govern i del PP José María Aznar durant el seu discurs en l’esmorzar col•loqui amb el ple de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), en presència del seu president, Vicente Boluda

Voro Maroto

José María Aznar ha reaparegut després de renunciar a la presidència honorífica del PP amb crítiques poc velades a la política econòmica de l’executiu de Mariano Rajoy. Sense embridar el dèficit, augmentant la despesa pública, amb pujades d’impostos i recorrent a l’emissió de deute per a finançar l’estat del benestar, no es consolidarà l’eixida de la crisi, ha dit l’expresident del Govern en un acte amb empresaris celebrat aquest dilluns a València.

“Sé que governar no és fàcil”, ha dit Aznar en el seu discurs, 20 minuts en què no ha mencionat ni el PP ni Rajoy. No obstant això, els atacs als seus companys de partit, encara implícits, s’han entés clarament. “Impostos alts, dèficit i deute són el contrari del cercle virtuós en què l’economia espanyola ha d’ancorar el seu creixement”.

El govern de Rajoy ha augmentat la pressió fiscal, no ha aconseguit equilibrar els comptes públics i assegura que un eventual forat en el fons per a pagar les pensions es podria cobrir recorrent als mercats de capitals. Aquesta idea aterreix Aznar. “Tot el que es paga amb deute es paga més car”, perquè “un dèficit elevat ens fa més vulnerables i resta creixement econòmic”. L’ocupació que es crea amb més despesa pública, diu, “desapareix” amb el canvi de cicle.

L’expresident ha reivindicat un retorn a l’ortodòxia econòmica que pretesament representaven els seus governs. Encara que ha reconegut la dificultat de prendre decisions amb un parlament fragmentat i un govern en minoria, ha advertit contra la cultura de “pactes a base de més compromís de despesa”. Les “reformes no són una opció, sinó un imperatiu”, ha dit després d’elogiar la reforma laboral del PP.

Un expresident contra la complaença

Aznar ha enlletgit la falta d’impuls de Rajoy quan ha demanat que es reprenga una “agenda reformista que està incompleta” i és necessària “per a corregir els desequilibris que llasten l’economia espanyola”. Ha advertit, a més, que el context internacional –tipus d’interés baixos, petroli assequible, euro a la baixa– pot empitjorar. En aqueix escenari, s’ha d’actuar amb determinació. No hi ha perquè triar “entre acords i reformes”.

Aznar també ha atacat els partits nacionalistes catalans –per aqueixa qüestió es va enfrontar durament al PP i al govern– i ha demanat un nou sistema de finançament autonòmic que no discrimine ni la Comunitat Valenciana ni cap altre territori.

L’expresident, que ha esmorzat amb uns 80 membres de l’Associació Valenciana d’Empresaris –només set dones– no ha admés preguntes de la premsa ni abans ni després de la seua al·locució.

Etiquetas
stats