eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

Saïd El Kadaoui

Psicòleg i escriptor.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 6

El caso Fenoll: jefas que se van y otras que se quedan

Un grupo de gente diversa compartimos mesa en la Masia Can Jordà (Santa Susanna), el pasado 2 de abril, convocados por una anfitriona de lujo: Carme Fenoll.

Políticos como Ferran Mascarell y Marc Vidal Pou, escritores y periodistas como Sergio Vila Sanjuán, Lluís Llort, Rafael Vallbona, Ada Castells, libreros como Xavier Vidal y Teresa Calabús. Editores como Maria Bohigas, el inclasificable Toni Puig, un buen número de bibliotecarias y bibliotecarios de toda Catalunya y familiares de la Carme nos congregamos para desearle muchos éxitos en el futuro y agradecerle el trabajo realizado en los últimos cinco años como jefa de servicio de las Bibliotecas de la Generalitat de Catalunya.

Seguir leyendo »

El cas Fenoll: Caps que se’n van i altres que es queden

Un grup de gent diversa vam compartir taula a la Masia Can Jordà (Santa Susanna), el diumenge 2 d'abril, convocats per una amfitriona de luxe: la Carme Fenoll.

Polítics com Ferran Mascarell i Marc Vidal Pou, escriptors i periodistes com Sergio Vila Sanjuán, Lluís Llort, Rafael Vallbona, Ada Castells, llibreters com Xavier Vidal i Teresa Calabús. Editors com Maria Bohigas, l'inclassificable Toni Puig, un bon nombre de bibliotecàries i bibliotecaris de tot Catalunya i familiars de la Carme; ens vam congregar per desitjar-li molts èxits en el futur i agrair-li el treball realitzat en els últims cinc anys com a cap de servei de les Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Seguir leyendo »

Sobre el burquini

Un dels temes més recurrents d'aquest estiu, ho saben molt bé els lectors, ha estat el burquini. Ningú negarà l'originalitat del nom. Anem ampliant el nostre vocabulari i és sorprenent constatar la rapidesa amb la que es pot imposar una paraula. Després d'aquesta paraula que designa un vestit de bany que només deixa al descobert la cara, les mans i els peus, hi ha un debat de calat que ja ens hem ocupat de boicotejar portant-lo a un terreny infèrtil: prohibir o no prohibir. La contundència d'algunes decisions són matisades per les mateixes justícies dels estats. Com ens va passar aquí amb el burka, avui es prohibeix i demà la justícia dictamina que no es pot prohibir, a França està succeint el mateix. I mentrestant, algunes imatges queden per a la posteritat. Una, la de dos gendarmes obligant a una dona a treure's el burquini en una platja de Niça, fa aflorar les emocions més primàries de rebuig i d'humiliació. Adéu al debat, benvinguts al Ring de boxa. Comme d'habitude que dirien precisament a França. Els púgils porten temps reptant-se, buscant-se, retroalimentant-se, necessitant-se i nosaltres, els ciutadans, anhelem presenciar el combat. Allà està Sarkozy (i tots els extremistes de la dreta i de la ultradreta que es moren per demostrar que els musulmans són odiosos i primaris) carregant-se de raó i plorant a França, a la qual estem deixant en mans dels musulmans; aquí està la peça de roba que salvarà la dignitat i donarà força a alguns bons samaritans combatents contra la islamofòbia i per tot un reguitzell de gent, amalgama d'extremisme ideològic i de gent càndida i inconscient.

Una ideologia pot ser com l'aire que ens abasteix els pulmons. El respirem sense ser-ne conscients la major part del temps. Aire tòxic, si es vol, però aire igualment.Darrera el burquini, del burka, del nikab (el meu vocabulari en aquests assumptes ja no dóna per a més però potser em deixi alguna peça) s'amaga una ideologia que aspira al control del cos - de la sexualitat- de la dona. Dit ràpid: que sotmet a la dona.

Seguir leyendo »

Musulmans d'Europa

Els dies 15 i 16 de desembre de l'any passat es van celebrar a Barcelona unes jornades organitzades per l'Insititut Europeu de la Mediterrània (IEMED) sobre la presència musulmana a Europa. Tres intervencions de tres intel·lectuals de diferents països em van interessar especialment.

Bichara Khader, professor de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), va començar mostrant els errors de visió tant de l'enfocament culturalista -aquell que relaciona el terrorisme, el gihadisme i l'extremisme islàmic amb la religió en si i que creu que la violència és consubstancial a l'Islam- com l'enfocament que ell anomena realista i que pensa que la radicalització d'alguns joves fills d'immigrants musulmans es deu a la manca de polítiques d'inclusió dels governs europeus.

Seguir leyendo »

Musulmanes de Europa

Los días 15 y 16 de diciembre del año pasado se celebraron en Barcelona unas jornadas organizadas por el Insitituto Europeo de la Mediterránea ( IEMED) sobre la presencia musulmana en Europa. Tres intervenciones de tres intelectuales de diferentes países me han interesado especialmente:

Bichara Khader, profesor de la Universidad Católica de Lovaina (Bélgica), empezó mostrando lo erróneo tanto del enfoque culturalista – aquel que relaciona el terrorismo, el yihadismo y el extremismo islámico con la religión en sí y que cree que la violencia es consustancial al Islam- como el enfoque que él denomina realista y que piensa que la radicalización de algunos jóvenes hijos de inmigrantes musulmanes se debe a la falta de políticas de inclusión de los gobiernos europeos.

Seguir leyendo »

De la inmigración a la ciudadanía

Llegir versió en català

El pasado sábado se celebró la primera convención que abría el proceso de primarias que celebrará el PSC de Barcelona el año 2015 para escoger a su alcadable. A mí me invitaron a participar como ponente para aportar ideas sobre el discurso que debe favorecer la cohesión social. Cómo pasar de la inmigración a la ciudadanía, éste era el título de la mesa donde participaban también otros ponentes.

Seguir leyendo »

De la immigració a la ciutadania

Leer versión en castellano

Dissabte 9 de març es va celebrar la primera convenció que obria el procés de primàries que afrontarà el PSC de Barcelona l’any 2015 per escollir el seu alcadable. A mi em van convidar a participar com a ponent per aportar idees sobre el discurs que ha d’afavorir la cohesió social. Com passar de la immigració a la ciutadania, aquest era el títol de la taula on hi participaven també d'altres ponents.

Seguir leyendo »