Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Narcís Serra va autoritzar al seu successor a cobrar més de vint milions de CatalunyaCaixa entre salari i pensió

Imputados Serra, Todó y la antigua cúpula de Catalunya Caixa por sobresueldos

Fèlix Martínez

La generositat de Narcís Serra amb els seus subordinats era il·limitada. Almenys amb el que va ser el seu director general a l'antiga Caixa de Catalunya (avui CatalunyaCaixa) i posteriorment el seu substitut a la presidència de l'entitat financera, Adolf Todó. Serra va autoritzar a Todó a cobrar de CatalunyaCaixa més de 20 milions d'euros entre salari i pensió quan la caixa ja estava immersa en el procés de fusió amb les caixes de Manresa i Terrassa i ja s'havia anunciat que la nova entitat fusionada anava a necessitar l'FROB més de 1.200 milions d'euros. Finalment la quantitat ha superat els 5.000 milions d'euros.

Les elevades retribucions dels directius de CatalunyaCaixa han originat les actuacions de la Fiscalia Anticorrupció, que ha aconseguit que el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona imputi fins a 52 persones, la majoria membres del consell d'administració de l'entitat, tot i que els principals imputats són precisament Serra i Todó.

En la declaració que Serra va prestar davant del jutge el passat 21 d'octubre, va assegurar que les pujades salarials que havien experimentat els directius de CatalunyaCaixa durant el seu mandat havien estat “legals, lleials i fins i tot convenients en aquell moment”, tot i que la majoria d'elles es van produir durant el 2010, quan l'entitat ja encarava una situació crítica d'insolvència.

Va ser a proposta de Serra pel que CatalunyaCaixa va contractar a Adolf Todó com a director general de l'entitat per substituir al fins llavors en el mateix càrrec, Josep Maria Loza, a qui bona part de les fonts del sector consultades consideren responsable de la ruïnosa situació que abocar a la caixa catalana a haver de ser rescatada pel FROB. Així i tot, Loza abandonar el seu lloc a CatalunyaCaixa amb una indemnització pròxima als 10 milions d'euros.

Todó era, en aquell moment, director general de Caixa Manresa, una de les entitats que acabarien per integrar-se en la ja nacionalitzada CatalunyaCaixa. I, des del principi, va rebre tractament d'executiu estrella a l'hora de negociar el seu fitxatge per la que llavors era Caixa de Catalunya. El mateix FROB va mantenir aquest estatus el 2010, quan finalment es va produir la fusió de les tres entitats que van donar origen al que avui és CatalunyaCaixa i el va nomenar president executiu de l'entitat en substitució del propi Narcís Serra, que va abandonar l'entitat quan la concentració es va completar.

Però ja el 2009, Todó va negociar amb Serra la seva retribució anual, tot i que en el moment de renegociar les seves condicions laborals, la caixa ja tenia previst acomiadar 1.300 persones. Fruit d'aquesta renegociació, Todó va percebre el 2009 un salari de 700.000 euros, 100.000 euros més que l'any anterior. I la quantitat va seguir ascendint: 800.000 euros el 2010, i 824.000 el 2011. El 2012, i malgrat que ja ocupava la presidència executiva de CatalunyaCaixa, els ingressos de Todó van baixar de forma abrupta, bàsicament perquè aquest any l'entitat va ser nacionalitzada. El salari de Todó el 2012 va ser d'una mica més de 270.000 euros. Aquest any només ha percebut 113.000 euros perquè al juny va ser acomiadat per mala gestió per decisió del FROB.

Tot i que durant el temps que Todó ha estat a CatalunyaCaixa, primer com a director general i després com a president executiu, s'ha embutxacat la gens menyspreable suma de 3,3 milions d'euros, el que realment constituïa la part més important de la negociació amb Narcís Serra era el fons de pensions de l'executiu bancari.

Tres anys més

Todó tenia previst quedar al capdavant de l'entitat almenys durant tres exercicis més. El que a un salari de 300.000 euros després de la rebaixa pel FROB, després de la nacionalització dóna una xifra de 900.000 euros. A més, CatalunyaCaixa havia proveït altres 3,6 milions d'euros per fer front als primers anys de vigència de l'executiu bancari. En total, 4,5 milions que Todó ha deixat de percebre amb motiu del seu acomiadament i que pensa reclamar als tribunals.

Però hi ha molt més. Quan Serra i Todó van renegociar el contracte d'aquest últim, van pactar que el llavors director general percebria gairebé 14 milions d'euros periodificats en concepte de pla de pensions. I, en cas de mort prematura, hauria estat l'esposa de Todó qui hauria percebut bona part d'aquesta quantitat. Per aquesta raó, CatalunyaCaixa va haver subscriure a finals de 2009 una pòlissa de crèdit de 13,5 milions d'euros per poder fer front a la pensió de Todó.

En ser acomiadat al juny d'aquest any, Todó ha perdut els drets a cobrar aquesta pensió. Per als fiscals encarregats d'acusar Serra, Todó i la resta de membres del consell d'administració de CatalunyaCaixa això no canvia res, perquè la veritat és que només van autoritzar al ja expresident executiu de l'entitat a embutxacar-se més de 20 milions d'euros entre salari i pensió, encara que mai els arribi a veure.

Etiquetas
stats