Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite a Sánchez y amenaza el Gobierno
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El líder del PSC a El Masnou va impulsar el recurs dels directius de TMB contra Transparència

Jordi Maset Blanch, primer secretari del PSC del Masnou, vota en un procés de primàries

Arturo Puente

Director a TMB com a responsable del departament jurídic, un càrrec retribuït amb al voltant dels 100.000 euros anuals, a més de primer secretari del PSC a la localitat del Masnou i històric d'UGT. Aquest és el perfil de Jordi Maset Blanch, un dels 163 directius i càrrecs que ha portat davant del TSJC a la Comissió de Garantia d'Accés a la Informació pública (GAIP) per aturar la publicació dels seus noms, sous i altres informacions de l'empresa subjectes a la llei de transparència.

Maset és assenyalat per diverses fonts de l'empresa com una de les persones que va impulsar des del principi la presentació del recurs contra Transparència per evitar la publicació dels sous dels directius i de la relació completa de llocs de treball. El contenciós presentat per ell juntament amb altres 162 persones fora de conveni va ser admès a tràmit a finals d'octubre, i el jutge va imposar mesures cautelars sobre la resolució de la GAIP del 7 de juliol. Amb aquesta decisió es va paralitzar l'obligació de lliurar a aquest mitjà diverses dades declarades públiques per l'autoritat catalana de Transparència.

Abans que es prengués aquesta decisió judicial l'empresa havia desobeït reiteradament durant prop de quatre mesos la resolució vinculant, tot i que el Consell d'Administració va decidir no portar-la als jutjats, sabent que ho faria un grup de directius per pròpia iniciativa. El lloc que ocupa Maset a TMB és precisament el de responsable de l'assessoria jurídica corporativa, el departament encarregat dels procediments judicials de l'empresa de capital públic. Maset a hores d'ara està parcialment jubilat.

Com s'esperava, el grup de 163 va interposar el recurs pel seu compte i, per tant, pagant de la seva butxaca el procés judicial. Per a això han comptat amb el lletrat Antoni Ferré i Mestre, que compatibilitza aquesta tasca professional amb un lloc similar al de Maset, director de l'Àrea Jurídica, al Consorci de la Zona Franca, ens mixt entre l'Ajuntament de Barcelona i l'Estat. Ferré i Mestre a més va ser soci de bufet de Jordi Parpal Marfà, ja mort, que va arribar a ser tinent d'alcaldia a Barcelona durant els governs maragallistes.

El lletrat Antoni Ferré i Mestre, que porta la causa dels directius i tècnics de TMB contra la comissió de transparència, és director de l'àrea jurídica del Consorci de la Zona Franca des de 1991, i actua com a secretari general en funcions de l'entitat pública des 2012.

Qui és Jordi Maset

Jordi Maset, de 60 anys, és exemple del solapament entre poder corporatiu i poder polític que s'ha vingut donant en la major empresa de capital públic de Catalunya. Maset havia estat afiliat a la UGT des de la transició, sindicat del que va arribar a ser vocal del seu secretariat nacional, i des de les mateixes dates és militant del PSC. Des de l'agrupació socialista del Masnou fa gairebé dues dècades ocupa càrrecs en l'Executiva, i va arribar a ser regidor de Seguretat Ciutadana, càrrec que va deixar el 2011. Va ser elegit primer secretari del PSC Masnou al maig de 2016.

L'avui primer secretari del PSC al Masnou va entrar com a treballador a TMB el 1987, una època en què els socialistes eren omnipotents en qualsevol administració i empresa municipal de la província de Barcelona. Des del seu lloc directiu a TMB, Maset és una cara coneguda dels sindicats, per haver participat en algunes negociacions de convenis com a representant de l'empresa i, pel lloc que ocupa, ser la persona per la qual han passat diverses de les accions judicials de l'empresa contra els treballadors amb motiu de conflictes com la convocatòria de vagues.

Catalunya Plural s'ha intentant posar en contacte amb Jordi Maset de manera directa en diverses ocasions, rebutjant sempre aquest la comunicació. Finalment l'11 d'octubre, Maset va respondre a un mail assegurant que no volia fer declaracions sobre el cas ni donar la seva versió sobre els fets, negant-se a donar la seva versió sobre algunes de les informacions contingudes en aquesta peça per la qual li preguntaven. En el correu electrònic Maset afirmava “no autoritzar” a que es fessin públiques informacions relatives a la seva trajectòria professional i personal.

stats