Iglesias reivindica amb Colau que la 'marea del canvi' de les municipals arribi al Congrés
El presidenciable de Podemos a les generals, Pablo Iglesias, ha tornat a trepitjar Catalunya, però aquest cop ho ha fet amb la comoditat i la confiança que li donen els resultats dels primers sondeigs -el del CIS situa En Comú Podem en primera posició a Catalunya a diferència del que es troba Podemos a la resta de l'estat- i el suport de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau.
Aquesta confiança en un millor resultat que en les autonòmiques s’ha intuït ja en les cues per entrar al poliesportiu Sergio Manzano, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), on prop de 1.500 persones han escoltat al candidat de Podemos Pablo Iglesias, al d’En Comú Podem, Xavier Domènech i a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, oferint una fotografia d’unitat anhelada en les autonòmiques. L'assistència ha estat tan massiva que prop de 400 persones s'han hagut de quedar fora del poliesportiu.
Si la imatge més repetida durant la campanya electoral de les eleccions catalanes va ser la d'un Pablo Iglesias i un Iñigo Errejón lluitant sense Colau i bolcats a Catalunya per donar empenta a la recent creada coalició Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), la campanya a les generals pren una altra forma per Podemos a Catalunya. Tot i que l'escenari físic és el mateix, el terreny de joc és un altre: Catalunya és una plaça capital per a Podemos i la clau plebiscitària -que va impregnar les eleccions del 27-S- perd protagonisme en les eleccions del 20-D, on hi juguen altres factors com ara debilitar el bipartidisme.
Tot i que el sondeig del CIS d'aquesta setmana situava En Comú Podem, la candidatura liderada per Xavier Domènech, en primera posició a Catalunya amb entre 10 i 11 escons, la coalició entre Podem, En Comú, ICV i EUiA es troba en aquesta campanya en una batalla frec a frec amb Ciutadans, per qui Catalunya també és una plaça capital.
Davant el frec a frec a les enquestes, la candidatura encapçalada per Xavier Domènech vol seduir el màxim nombre de votants, buscant l'equilibri entre la defensa d'un model social -reivindicant el dret a un habitatge digne, a la salut, la lluita per acabar amb la pobresa energètica o la necessitat de derogar la reforma laboral- i la defensa del dret a decidir per mitjà d'un referèndum.
El referèndum com 'l'única via per desbloquejar el procés“
Pel que fa la defensa del dret a decidir, ha estat Iñigo Errejón qui ha volgut remarcar que aquesta defensa està present. “Quan haguem guanyat [les generals] potser haurem de tornar a convocar eleccions per celebrar un referèndum perquè Catalunya decideixi el seu futur”, ha dit. També ha volgut rescatar la idea que el referèndum és la via racional davant posicions extremes com les del PP o la ruptura per la que aposten Junts pel Sí i la CUP: “Els que amb l’immobilisme creuen que podran convèncer a algú, d’altra banda no és amb una resolució al Parlament que es construeix poble, és amb un referèndum, i això ho guanyarem junts. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també hi ha fet al·lusió: ”Ens trobem amb un govern arrogant del PP que no només es nega a parlar del dret a decidir, és amb tot que ataca la nostra sobirania“.
Tan important és aquest darrer punt que Podemos va haver de modificar el seu programa electoral per incloure una menció específica al seu compromís amb el referèndum per a Catalunya, després que diferents mitjans informessin que el punt sobre el “dret a decidir” al programa final de la formació no incloïa específicament el referèndum i parlava de “consulta”. D'aquesta manera el programa s'acostava al d'En Comú Podem, que ja parlava clarament de referèndum. “La victòria d'En Comú Podem és també la victòria del dret a decidir, i portarem al Congrés allò que desbloquejarà finalment la pregunta que fa anys que els catalans i les catalanes volen respondre”, ha afegit Domènech.
De les municipals a les generals: la “marea imparable”
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat l'encarregada d'explicar que el canvi que va començar als ajuntaments ha d'arribar també al Congrés: “Vam fer una cosa èpica que ha de seguir, un canvi que ha de seguir perquè ho necessitem i necessitem que arribi amb una força imparable al congrés el 20 de desembre”.
Amb aquesta picada d'ull, Colau ha recordat als assistents que des de les institucions es troben “amb límits que tenen molt a veure amb les eleccions del 20 de desembre”. En aquest sentit ha demanat el vot als assistents perquè la “marea imparable inundi i desbordi el Congrés”. “Vull poder tornar al Congrés per poder dir 'dignes representants de la ciutadania', per aplaudir que s'aprovi la dació en pagament, que s'aturin els desnonaments i que s'aprovi el referèndum a Catalunya”.
Pluja de retrets a la resta de partits
El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha criticat les polítiques del PP, del PSOE i de Ciutadans. “Cada cop que esteu al govern [ha dit en al·lusió al PSOE] sou els responsables que després guanyi la dreta. I ara ve un altre partit que fa sonar els tambors de la guerra: Ciutadans, qui en realitat intenten ser falcons i no arriben a gavines. Derrotar a Ciutadans és derrotar als grans bancs i a l'IBEX35”, ha dit en un to contundent Domènech.
També la número dos de la llista, Marta Sibina ha carregat contra aquests partits. “Ciutadans diu que defensa la sanitat pública però quan mirem els seus programes electorals en realitat són els seus principals enemics. No pots dir això i després fer com el PP, que ha privatitzat la sanitat, o fer com el PSOE, o com CDC”, ha dit. Per últim, Pablo Iglesias ha fet una crida als indecisos: “A aquells que no saben qui votar: quan el canvi governa, la fraternitat torna, i volem portar aquesta fraternitat al govern del nostre país”.