Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Minuto a Minuto La Diada 2015 a la Meridiana en directe

Quim Torra (Òmnium): “Aquest poble vol decidir el seu futur”

11 septiembre 2015 - 20:16 h

Comença el discurs de Quim Torra, president d'Òmnium Cultural, una de les entitats convocants de la Via Lliure: “Hem tornat a omplir els carrers per demostrar que aquest poble vol decidir el seu futur”.

Uns castellers alcen una torre davant l'escenari on parla el president d'Òmnium: “S'alça el projecte polític de la independència. Hem escollit l'únic camí que ens permet ser nosaltres mateixos: la Via Lliure cap a la república catalana”, afirma Torra. També demana respondre a les “amenaces” de l'Estat amb “més democràcia”.

Lo último, minuto a minuto

00:50 h, 12 de septiembre de 2015

La Diada del 27-S

La multitudinària manifestació de la Meridiana apunta al Parlament per reclamar una majoria independentista a les eleccions.

Llegeix la crònica d'Arturo Puente.

Fins aquí la cobertura en directe. Més informació demà a CatalunyaPlural.cat

22:54 h, 11 de septiembre de 2015

Artur Mas: "Al carrer s'influeix però a les urnes es decideix"

El president de la Generalitat, Artur Mas, valora la manifestació de la Diada: “Orgull confiança i il·lusió”, han estat les seves paraules inicials. Mas ha agraït el comportament exemplar de la ciutadania i la immensa capacitat de mobilització, “un missatge claríssim a tot Europa i tot el món”.

Mas ha dit que parla com a president i no com a candidat (ocupa el número 4 per Barcelona de Junts pel Sí) per després cridar al vot: “Al carrer s'influeix però en les urnes es decideix”. I ha llançat un missatge directe cap a l'Estat, al qual ha demanat que “deixi el seu orgull imperial” i “d'amenaçar amb les lleis”. “Si cal canviar la llei, canviem-la entre tots. No passarà res, no s'acabarà el món”, ha dit Mas.

Seguir llegint

22:38 h, 11 de septiembre de 2015

Levy (PP) assegura que l'independentisme "no és l'única veu que hi ha a Catalunya"

La vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, ha qualificat de “legítima” la manifestació independentista que aquesta tarda ha omplert l'avinguda Meridiana de Barcelona, però ha remarcat que “Catalunya és molt més plural” i que “ho veurem el proper 27 de setembre a les urnes”.

Levy ha assegurat que l'independentisme “no és l'única veu que hi ha a Catalunya” i ha posat la manifestació com una prova que “Espanya és una democràcia i que es poden celebrar manifestacions per molt que haguem escoltat als independentistes dir que Espanya els oprimeix”. No obstant, Levy ha dit que el PP se sent “entristit” al veure que “alguns” han fet servir la festa de la Diada “per fer un acte electoral”, en referència al president de la Generalitat, Artur Mas.

22:29 h, 11 de septiembre de 2015

Rabell (Catalunya Sí que es Pot) considera que la Diada demostra l'existència d'un conflicte polític que "no té fre"

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha reconegut el “gran èxit” de la convocatòria de la Via Lliure que, des del seu punt de vista, ha demostrat l'existència d'un conflicte polític que “no té fre”. Per Rabell, la Via Lliure demostra “un anhel democràtic molt potent”, però ha advertit que per aconseguir la independència “no hi dreceres”. Rabell, que no ha participat a la Via Lliure al considerar-la un acte electoralista orquestrat per Artur Mas, ha reconegut que la convocatòria “ha representat un gran èxit i una gran mobilització”.“

Per nosaltres això demostra que tenim un conflicte polític plantejat, que hi ha un anhel democràtic molt potent i que hi ha una part importantíssima de la societat catalana que ha situat en el seu horitzó la independència del país“, ha dit Rabell. No obstant, també ha ressaltat que ”igual que molta gent ha sortit al carrer, molta més és la gent de Catalunya que desitja donar una sortida democràtica a aquest atzucac“ i prefereix ”la convocatoria d'un referèndum que pugui desencallar aquesta situació“.

22:22 h, 11 de septiembre de 2015

L'esquerra independentista segueix la jornada amb la seva tradicional manifestació

Centenars de persones han participat a la marxa que cada any organitza l'esquerra independentista l'11S. La manifestació ha arrencat unes hores després de la multitudinària Via Lliure, a la mateixa avinguda Meridiana, i ha transcorregut pels carrers de la ciutat per finalitzar al Mercat del Born, on tenen ara lloc els parlaments. La marxa, rere el lema Països Catalans, camí cap a la llibertat, compta amb el suport de la CUP i desenes de col·lectius de l'esquerra independentista.

22:17 h, 11 de septiembre de 2015

Iceta (PSC) destaca que es constata que "una part molt important de la societat catalana" vol la independència

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, ha demanat no caure en una “guerra de xifres” sobre la participació a la Via Lliure, ja que ha destacat que, en qualsevol cas, es constata que “una part molt important de la societat catalana” vol la independència o no està a favor de mantenir les condicions actuals.

Per aquest motiu, Iceta ha assegurat que la reforma constitucional es torna “més necessària que mai” i ha avisat que “els partits espanyols que no ho sàpiguen veure es convertiran immediatament en part del problema”. Com que avui hi havia “moltíssima gent” a la manifestació independentista, però també “molta que no hi ha anat”, Iceta ha cridat a votar per tenir dades fiables sobre l'opinió dels catalans.

22:10 h, 11 de septiembre de 2015

Arrimadas (Ciutadans): "Milions de catalans s'han quedat a casa"

La candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, ja ha valorat la manifestació de la Meridiana d'aquesta tarda. “Milions de catalans s'han quedat a casa”, ha dit Arrimadas.

Arrimadas ha expressat el seu “respecte” pels milers de ciutadans que “lliurement” han participat a la Via Lliure, però també ha reclamat respecte pels “milions de persones que s'han quedat a casa”, que “també són catalans” i estan “desitjosos” de que arribin les eleccions del 27 de setembre per “manifestar-se a les urnes” a les eleccions catalanes, que Arrimadas veu com “les més importants dels últims 30 anys”.

“No podem seguir amb un govern i un president que instrumentalitzen les institucions i les festes de tots els catalans”, ha recalcat Arrimadas.

La presidenciable ha minimitzat l'afluència de participació a la manifestació de la Via Lliure ja que, ha argumentat, “porta mesos organitzant-se amb recursos públics i amb l'impuls del Govern i de la figura del president”.

Arrimadas va començar ahir la campanya reivindicant-se com la candidata del 'no'.

22:04 h, 11 de septiembre de 2015

21:56 h, 11 de septiembre de 2015

La Generalitat critica el "menyspreu" de l'executiu espanyol

El conseller de presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha respost a les crítiques que el Govern espanyol ha vessat a l'ús de la Diada per part dels partits independentistes. Homs ha considerat que la Via Lliure mereix el “respecte i consideració” del Govern espanyol, enlloc del “menyspreu”. En la compareixença posterior al consell de ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha avisat Artur Mas que una cosa és tenir majoria per governar -com apunta la darrera enquesta del CIS- i una altra decidir “sobre el que és Espanya”, una cosa, que, al seu parer, correspon al conjunt dels espanyols. Homs ha recriminat l'actitud que ve tenint el govern espanyol i el PP, ja que, al seu parer “més enllà de que un estigui d'acord o no amb el fons de la manifestació, com a mínim fer les coses d'aquesta manera tan democràtica i pacífica mereix quelcom de respecte i consideració”.

21:46 h, 11 de septiembre de 2015

21:37 h, 11 de septiembre de 2015

Els convocants de la "Via Lliure" es reuneixen amb Artur Mas

Després de la massiva manifestació, els presidents de l'ANC i Òmnum, Jordi Sànchez i Quim Torra, han acudit al Palau de la Generalitat, on han estat rebuts per Artur Mas. Posteriorment, el president pronunciarà una declaració per valorar la Diada, que s'espera que es produeixi sobre les vuit del vespre.

21:13 h, 11 de septiembre de 2015

La Diada amb menys participació segons dades oficials

La Via Lliure ha estat la movilització de la Diada que menys assistència ha aconseguit en els darrers quatre anys, segons les dades oficials. Segons la Guàrdia Urbana, han participat a la Via Lliure 1,4 milions de persones, cuatrescentes mil menys que a la V de l'any passat. La Via Catalana que va creuar Catalunya el 2013 va congregar a 1,6 milions de persones, segons la conselleria d'Interior. El 2012, un milió i mig de persones van assistr a la manifestació de la Diada pel centre de Barcelona. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, no ha donat cap xifra però ha afirmat que mitans internacionals parlaven de dos milions d'assistents.

21:09 h, 11 de septiembre de 2015

TV3 es veurà forçada a compensar la Diada amb una tarda d'entrevistes als no independentistes

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha ofert als partits no adherits a la mobilització de la Via Lliure emetre un espai informatiu amb entrevistes als seus representants, que s'emetria aquest diumenge amb la mateixa durada i franja horària que la manifestació, ha informat l'ens públic en un comunicat.

Segueix llegint

20:55 h, 11 de septiembre de 2015

La campanya segueix aquest vespre amb els partits no independentistes

Els parlaments dels organitzadors donen pas a l'actuació d'un grup de rumba catalana, amb la qual acabarà la Via Lliure. La campanya electoral continua i d'aquí a uns minuts PSC, PP, Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans celebraran sengles actes electorals. Cap a les vuit, el president de la Generalitat Artur Mas rebrà els organitzadors de la Via Lliure al Palau de la Generalitat. Després farà una declaració institucional.

20:39 h, 11 de septiembre de 2015

Sànchez (ANC): "No volem seguir formant part del Regne d'Espanya"

Jordi Sànchez, president de la ANC: “No volem seguir formant part del Regne d'Espanya. No volem formar part d'un Estat que ja no ens representa i que ha utilitzat les lleis per reduir la nostra capacitat com a societat”. Afegeix que el mandat de les urnes i la “legitimació” de la gent al carrer fonamentaran la marxa cap a la independència. “Som un sol poble i guanyarem la llibertat com un sol poble”. “Ningú ens fracturarà”, afirma.

Sànchez posa també el focus sobre la corrupció: “Volem un país net i un país transparent”. Ofereix Catalunya com a terra d'acollida “per a tota la gent que ha de fugir dels seus països per la persecució de la guerra o de la fam”. “Serem un país obert al món, que ningú ho dubti”, assevera.

El president de l'ANC ha acabat el seu discurs apel·lant al “moment de canvi” que viu Catalunya. Assegura que Europa “no donarà l'esquena” ni “mirarà cap a una altra banda” si el mandat de les urnes és “clar, net i potent”. També demana als polítics que formaran el proper Parlament català que “no fallin” a la gent que ha omplert la Meridiana. “No acceptarem claudicacions ni falses vies”, adverteix

20:36 h, 11 de septiembre de 2015

El president de l'ANC parla de dos milions d'assistents

Parla el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. Comença dient que l'ANC no donarà xifres de participació, però afirma que mitjans de comunicació han dit “en antena” que la Via Lliure ha congregat dos milions de persones.

20:33 h, 11 de septiembre de 2015

La ANC envía un missatge en anglès a la comunitat internacional

Liz Castro, del secretariat de l'ANC, fa el seu discurs en anglès per dirigir-se a tots els ciutadans del món: “Volem simplement el nostre propi estat independent”. Demana als ciutadans del món reconèixer el resultat de les pròximes eleccions del 27 de setembre.

20:26 h, 11 de septiembre de 2015

Rufián (Súmate) reivindica Catalunya como un país "de todos y para todos"

És el torn ara de Gabriel Rufián, membre del secretariat nacional de l'ANC i de Súmate: “Sóc nét i fill d'andalusos que van aixecar casa seva, els seus barris i fins i tot ciutats amb les seves mans del no-res”. Afirma que Catalunya és un país “de tots i per a tots”.

Les paraules finals de Rufián van dirigides als ciutadans espanyols: “Això no va de trencar res, va de conviure”. I cita Salvador Allende per acabar: “La història l'escriuen els pobles”.

Estás leyendo...

20:16 h, 11 de septiembre de 2015

Quim Torra (Òmnium): "Aquest poble vol decidir el seu futur"

Comença el discurs de Quim Torra, president d'Òmnium Cultural, una de les entitats convocants de la Via Lliure: “Hem tornat a omplir els carrers per demostrar que aquest poble vol decidir el seu futur”.

Uns castellers alcen una torre davant l'escenari on parla el president d'Òmnium: “S'alça el projecte polític de la independència. Hem escollit l'únic camí que ens permet ser nosaltres mateixos: la Via Lliure cap a la república catalana”, afirma Torra. També demana respondre a les “amenaces” de l'Estat amb “més democràcia”.

20:07 h, 11 de septiembre de 2015

"Venim del nord, venim del sud"

Just després de l'arribada del gran punter al Parc de la Ciutadella el Cor Jove del Orfeó català ha interpretat 'Venim del Nord, Venim del Sud', un dels temes mes clàssics del cantautor Lluís Llach, cap de llista de Junts pel Si per Girona

Etiquetas
stats