Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Acampada durant dies perquè li revoquin l'alta mèdica

La Natividad López, acampada davant de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques. / SANDRA LÁZARO

Blanca Blay

La Natividad López, amb només 33 anys, ha patit un infart i un ictus cerebral. “Mai m'hauria imaginat que em passaria tot això. Després de l'infart vaig tornar a treballar però amb l'ictus la meva vida ha canviat moltíssim”, explica a aquest mitjà la Natividad. La jove, que fins fa poc gaudia d'una incapacitat temporal, va decidir acampar davant de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) el passat 6 d'octubre per exigir que es revoqui la decisió de donar-li l'alta i també per reivindicar, de pas, el que ella considera que li pertoca: la condició d'invalidesa laboral per incapacitat permanent.

Arran de l'ictus feia gairebé 18 mesos que la jove gaudia d'una invalidesa per incapacitat temporal, per la qual percebia poc més de 300 euros mensuals. Ara però, no rebrà cap quantitat, ja que l'ICAM considera que té una capacitat plena per reincorporar-se al món laboral. “Vaig al metge tres cops per setmana”, explica a Catalunya Plural l'afectada que, assegura, que la situació que viu “és com una condemna” perquè no pot treballar però en canvi no té el reconeixement de la incapacitat permanent“. ”A hores d'ara, dir-li a la Nati que pot treballar és una autèntica barbaritat“, assegura l'advocada que la representa, Marta Barrera, en un comunicat del Col·lectiu Ronda, el bufet d'advocats que porta el seu cas.

Segons relata la Natividad, encara es troba recuperant-se de l'ictus i ha hagut de topar amb la burocràcia i el “maltractament”, diu ella, de l'ICAM, una institució que té com a objectiu la gestió del procés sanitari i d'avaluació mèdica de les incapacitats laborals, segons es diu en els seus estatuts. Consol Lemonche, subdirectora de la institució, explica a aquest mitjà que en el seu moment “es van valorar totes les patologies i antecedents i com que no hi havia cap seqüela es va desestimar donar-li la incapacitat permanent”.

Un fet que va agafar per sorpresa a la Natividad de manera més recent va ser el fet que se li donés l'alta de la incapacitat temporal quan encara no havia acabat el termini de fins a 18 mesos pel qual li havien donat la baixa. Lemonche però explica que el temps d'invalidesa no té perquè “esgotar-se”, és un temps que s'estableix “fins a” 18 mesos i que si abans hi ha una millora es dóna l'alta si s'escau. Pel que fa a la quantia de la prestació -els poc més de 300 euros que la Natividad rebia i que considera insuficients- Lemonche matisa que les quantitats percebudes en concepte de prestació d'invalidesa les calcula el departament de tresoreria de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), i que per tant en el cas de la Natividad aquesta estava calculada basant-se en el que cobrava de prestació d'atur, que és la situació en què es trobava en el moment de sol·licitar la baixa.

L'advocada Marta Barrera afirma en el comunicat que el cas de la Natividad és un cas més en el que l'alta té a veure amb una mesura d'estalvi de recursos: “El mateix maltractament que constantment pateixen moltes persones a mans de l'INSS i l'ICAM que troben respostes negatives molt difícils d'entendre i justificar per a les seves sol·licituds d'incapacitat amb l'únic objectiu de reduir la despesa que suposen per a l'erari públic”. Per contra, Consol Lemonche assegura des de l'ICAM que les altes i les baixes es donen “en funció de com està la persona i no de l'estalvi”. “Nosaltres som uns metges que mesuren si les lesions que ha patit la persona la incapaciten o no per anar a treballar”, insisteix Lemonche.

Ara per ara, i mentre segueix acampada, la Natividad es troba a l'espera de judici, ja que el mes de juliol passat va decidir interposar una demanda judicial per obtenir el reconeixement de la seva incapacitat per treballar. El judici, però, es pot demorar més d'un any, segons el Col·lectiu Ronda.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats