Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Urgències deficitàries i malmeses a l’Hospital del Mar

Lliteres de les ambulàncies instal·lades als passadissos de les urgències de l'Hospital del Mar per poder atendre els pacients

Caralp Mariné

Fins a 12 hores d’espera per ser atesos a les urgències. Fins a quatre i cinc dies esperant per ser ingressats a planta. Lliteres als passadissos, infermeres barrejant-se amb familiars i material sanitari, ambulàncies que no poden sortir perquè per la falta de lliteres s’utilitzen les del transport sanitari.

El que passa a les urgències de l’Hospital del Mar és una mica el que passa a la gran majoria de centres sanitaris públics catalans, que a causa d'una disminució dels recursos en els últims anys han viscut un augment de la pressió assistencial i una càrrega de treball enorme. Mentre que un pacient no hauria d’estar més de 24 hores a les urgències esperant per ser ingressat, ni més de quatre hores esperant per ser atès, aquests marges es sobrepassen a l’hospital de referència de Ciutat Vella i Sant Martí. A més d’això, a les urgències de l’Hospital del Mar se li sumen unes instal·lacions deficitàries que dificulten la feina, tal com expliquen alguns dels treballadors en declaracions a Catalunya Plural. Un d’ells porta més de nou anys treballant-hi i assegura que en tot aquest temps no s’hi ha fet cap reforma.

Al maig de 2015 es va decidir reprendre les obres de l’Hospital del Mar que ja estaven iniciades, però que es trobaven aturades, i que tenen per objectiu ampliar la superfície del centre un 36%. Una de les àrees que s’està reconstruint és la d’urgències, un espai que des de fa molts anys que no es reforma i està en un estat molt crític. “Tenim pacients als passadissos, i els dies que plou aquests passadissos estan plens de goteres afectant els malalts que es troben a les urgències”. Així radiografia un dels treballadors l’estat de les instal·lacions. Segons el departament de Salut aquestes obres estaran llestes a finals de 2016, moment en què les noves urgències entrarien en funcionament.

Fa uns dies Barcelona en Comú i el grup municipal del PSC firmaven un acord per incrementar les mesures socials en el qual s’inclouen quatre milions d’euros per les obres de l’Hospital del Mar. Aquest dimarts l’alcaldessa, Ada Colau i la comissionada de salut, Gemma Tarafa visitaran el centre.

L’estat de les urgències avui

Les urgències de l’Hospital del Mar tenen en total 14 boxs per medicina general, aquestes boxs, segons expliquen els treballadors, estan ara mateix equipats amb dos llits cadascun, és a dir, doblant la seva capacitat. Amb aquest doblament i amb totes aquelles lliteres que s’instal·len als passadissos de les urgències el centre aconsegueix una capacitat de 44 llocs per medicina general. L’àrea de cirurgia, amb cinc boxs, també està doblada per poder atendre a 10 pacients, i fins i tot a psiquiatria, com expliquen alguns treballadors, es doblen els boxs d’aquesta àrea amb totes les repercussions que això pot comporta pels pacients, a més del tracte denigrant cap a la persona malalta.

L’àrea anomenada ‘sala d’observatori’, on es troben els pacients crítics que no estan a la UCI, té capacitat per a 11 persones, però alguns dies arriba a haver-hi, com expliquen treballadors, 13 malalts.

“Tot això comporta una sobrecàrrega de feina que fa que el pacient no pugui ser ates com es mereixeria”, denuncia un dels treballadors del centre a Catalunya Plural. Els treballadors asseguren que això també és degut a la situació de les instal·lacions, i demanen que acabin les obres al més aviat possible.

Segons aquests treballadors hi ha pacients que es poden passar fins a 12 hores a la sala d’espera d’urgències esperant perquè els atenguin. “Els dies de saturació a les vuit del vespre et trobes amb uns quaranta pacients esperant i vuit ambulàncies retingudes”, explica un dels treballadors. Es mostra molt conscient que és una situació similar a la resta de centres però assegura que s’agreuja a l’Hospital del Mar degut a l’estat de les instal·lacions.

Expliquen també que només hi ha un lavabo en totes les urgències, un que serveix tant per senyores com per senyors i que han de compartir els malalts amb els familiars.

La saturació en aquesta àrea l’atribueixen a la falta d’espai que en part s’agreuja pel tancament de llits. Si és cert que, segons un document facilitat pels treballadors a aquest diari, l’Hospital del Mar no té ara mateix llits tancats, el seu braç dret, l’Hospital Esperança, que funciona com a suport de l’Hospital del Mar precisament per absorbir aquella activitat que el Mar no pot tirar endavant, té actualment 90 llits tancats.

Pel que fa a tots els centres que engloba el Consorci Parc Salut Mar, en el qual està integrat l’Hospital del Mar, en total hi ha 255 llits tancats de 1.291 totals disponibles, és a dir, un 19% dels llits del consorci es troben en desús.

La capacitat de les noves instal·lacions

Segons la informació corporativa del web del consorci la primera planta de la part nova que s’està ampliant estarà destinada a les urgències. En total, segons el web, el servei d’urgències disposarà de 3.880m2 per l’atenció de pacients, més del doble del que disposa ara.

Segons les dades, les noves urgències tindran 34 punts d’atenció general, sis d’atenció de baixa complexitat, sis consultoris d’urgències de baixa complexitat i sis àrees d’observació. A més també disposarà de cinc punts d’atenció de pacients en aturada cardíaca, politraumatismes i pacients d’ictus. En total 45 nou punts segons especifiquen.

L’espai on ara hi ha les urgències continuarà en actiu i, segons el consorci, servirà per atendre les urgències especialitzades quirúrgiques, traumatològiques i psiquiàtriques, que comptaran amb més espai.

L’Hospital del Mar està gestionat pel Consorci Mar Parc Salut de Barcelona, creat el 2010 després d’un acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. D’aquesta forma es va constituir un consorci amb una representació del 60% de la Generalitat i un 40% de l’Ajuntament.

El consorci quedava des de llavors encarregat de gestionar l’Hospital del Mar, el centre de referència més gran de tota la institució, que dóna servei als usuaris de Ciutat Vella i Sant Martí, més de 300.000 usuaris. A la vegada també gestiona l’Hospital Esperança que, segons la informació corporativa del centre, actua com a centre complementari del Mar.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats