Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Un cor gegant per a l'Àrtic

Unes 300 persones formen, a l'Arc del Triomf de Barcelona, un cor gegant per demanar la protecció de l'Àrtic. (Greenpeace)

Noelia Román

Barcelona —

Unes 300 persones han aprofitat avui la Fira de la Terra de Barcelona per llançar un missatge d'alerta sobre el desglaç de l'Àrtic i les seves perverses conseqüències. Convertit en un cor gegant, als peus de l'Arc de Triomf, el grup ha corejat el “We love Artic” que s'ha escoltat també a Donosti, Buenos Aires, Bangkok i Washington, quatre de les 280 ciutats de tot el món que han participat de l'acció promoguda per Greenpeace.

“La Fira de la Terra és el fòrum perfecte per alertar sobre el repte ambiental més important al qual ens enfrontem”, assenyala Pilar Marcos, la responsable a Espanya d'aquesta campanya de Greenpeace. L'Àrtic, un dels pulmons de la Terra, es desglaça. En les últimes tres dècades, ha perdut les tres quartes parts de la seva capa de gel flotant. I alguns dels vuit països que li són fronterers intenten aprofitar la circumstància per guanyar terreny i establir-hi noves plataformes pretolíferas. L'organització ecologista pretén impedir-ho amb la creació d'un Santuari Global a l'Àrtic.

“El Consell Àrtic [format pels vuit països fronterers] ha de saber que l'Àrtic no és un negociat seu i que no poden fer el que els doni la gana. L'ONU hauria de supervisar tot el que afecta al Pol Nord”, exposa Pilar Marc. “És un ecosistema únic i exigim als polítics que el protegeixin”, abunda. “Salvar l'Àrtic és salvar molt més: és salvar també el teu entorn”, apunta Sol Solà, una de les voluntàries que avui ha format part del cor gegant de l'Arc de Triomf. “La gent entén fàcilment les conseqüències que té la destrucció de l'Àrtic i la necessitat de preservar-lo, i per això participa”, afegeix.

Greenpeace, que el 1994 va llançar una campanya per aconseguir la protecció de l'Antàrtida, pretén ara que el president dels Estats Units, Barak Obama, declari l'Àrtic lliure de prospeccions petrolíferes. La petició, llançada a través d'Internet, ja ronda els tres milions de signatures. “Per l'Antàrtida, vam utilitzar els mitjans de l'època. Per l'Àrtic, aprofitem les tecnologies 2.0 i l'acció està resultant molt reeixida”, explica la responsable espanyola de la campanya.

L'organització ja va celebrar com una victòria la retirada de l'Àrtic, aquest mateix any, de Shell, una de les multinacionals que intentava treure petroli del continent gelat. Havia obtingut el permís dels Estats Units, però els reiterats intents fallits de perforació van portar a l'empresa a desistir de l'intent.

Les imatges dels cors formats avui per unes 10.000 persones a tot el món arribaran als ministres d'Exteriors que formen part del Consell Àrtic, en forma de llibre, a mitjans de maig, quan es reuneixin a Kiruna (Suècia). “La nostra dependència de combustibles fòssils s'associa erròniament amb el progrés i la prosperitat, però comporta la destrucció del medi ambient. Altre món és possible i els nostres líders polítics poden provocar el canvi ara”, conclou Kumi Naidoo, director de Greenpeace Internacional.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats