La Fiscalia investiga els pagaments d'una concessionària a un familiar de Xavier Crespo
La Fiscalia investiga els pagaments a un familiar del diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo per part d'una empresa a la qual l'Ajuntament de Lloret va adjudicar el servei de recollida d'escombraries de manera urgent, a un mes de les eleccions municipals del 2011. Segons han informat aquest dijous fonts judicials, aquesta presumpta adjudicació irregular del servei d'escombraries de Lloret constitueix una de les noves línies d'investigació que la Fiscalia manté obertes en relació amb el cas Crespo, al costat de la suposada sortida de diverses sumes de diners de la família del diputat a les Illes Caiman el 2002.
Les sospites sobre la possible adjudicació irregular deriven d'un informe de l'Agència Tributària que revela que un familiar de Crespo va rebre diners de l'empresa GBI Serveis, a la qual l'Ajuntament de Lloret va renovar la concessió del servei de recollida d'escombraries de la població en un ple convocat “in extremis” un mes abans de les eleccions municipals del 2011. L'adjudicació urgent a l'empresa GBI Serveis, per un període de deu anys i a raó de 7,9 milions d'euros per cada exercici, es va acordar en un ple extraordinari el 13 d'abril de 2011, l'últim del mandat i que va presidir el regidor d'Urbanisme Josep Valls, també imputat en la causa, perquè Xavier Crespo va excusar la seva assistència, han informat fonts pròximes al cas.
GBI Serveis, empresa que porta les inicials del seu propietari, Gustavo Buesa Ibáñez, ja tenia la concessió del servei de residus a Lloret, i els grups d'ERC i ICV-EUiA es van oposar a la nova concessió argumentant que era precipitada, ja que es podia haver prorrogat sense necessitat de concurs durant un any més, a l'espera que l'equip de govern sortit de les eleccions convoqués un nou procés d'adjudicació. L'adjudicació del servei d'escombraries a l'empresa GBI es va aprovar finalment amb els vots favorables dels grups de CiU, PSC, PP i els independents GRILL, en vigílies de les eleccions de les quals va sortir un nou alcalde convergent, Romà Codina, ja que Crespo no va tornar a presentar-se.
La Fiscalia investiga també el paper de l'interventor en aquest procés d'adjudicació suposadament irregular, ja que el mateix informe de l'Agència Tributària revela també presumptes pagaments de GBI al fill d'aquest càrrec, al qual correspon el control i la fiscalització dels comptes i les operacions municipals.
GBI Serveis va ser l'única empresa que va presentar una oferta, fet que va ser criticat pels grups d'ERC i ICV-EUIA, que van sostenir que així s'havia evitat una licitació entre empreses que permetés rebaixar el preu de la concessió. De fet, d'acord amb les bases del concurs d'adjudicació, el pressupost de licitació es situava en 7.995.185 euros anuals (sense comptar l'IVA), que podrien haver-se modificat a la baixa, tot i que finalment l'oferta final es va quedar en 7.918.054 euros (IVA a part).
La concessió incloïa la gestió del servei de neteja viària, recollida i transport de residus sòlids urbans, deixalleria de residus, neteja de platges, manteniment i neteja d'àrees d'esbarjo i gestió del dipòsit controlat de runes de Lloret de Mar.
Precisament, la sospitosa adjudicació “in extremis” d'aquest contracte municipal va ser una de les qüestions que el fiscal Anticorrupció Fernando Bermejo va plantejar ahir a Crespo, en el seu interrogatori com a imputat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que es va perllongar durant cinc hores. En aquesta declaració, el diputat autonòmic es va limitar a assenyalar que els únics pagaments que rebia el seu familiar procedien del club d'hoquei de Lloret de Mar en què jugava, que va ser patrocinat pel suposat mafiós rus Andrei Petrov.
En el seu interrogatori, Bermejo va preguntar també a Crespo per una sortida d'importants quantitats de diners de la seva família amb destinació a les illes Caiman l'any 2002, que revela un altre informe de l'Agència Tributària que està en poder de la Fiscalia. Aquesta sortida de diners al paradís fiscal de les Caiman obeeix a una operació en valors representatius d'emprèstits, segons l'informe d'Hisenda, que de moment no ha detectat altres transferències similars.