Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

L'abocament “inacceptable per a la salut” d'una empresa química a Tarragona no desapareixerà fins al 2022

Zona industrial de Flix (Tarragona)

Raúl Rejón

Una contaminació química de “risc inacceptable per a la salut” ha estat amarant el sòl a Flix (Tarragona) des de fa dècades. L'activitat industrial de la firma Ercros a la localitat ha afectat greument el terreny en què ha estat operant des dels “anys 70 del segle passat”. L'extensió de terreny amb productes tòxics arriba als 16.000 metres quadrats.

Una contaminació que presentava nivells intolerables per a la salut humana es va colar pel subsòl afectant terrenys més enllà del límit de la fàbrica, i també va afectar les aigües subterrànies, d'acord amb un informe tècnic de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) de febrer de 2011, al qual ha tingut accés eldiario.es mitjançant filtrala.org, la bústia per filtracions anònimes i segures en el qual participa al costat de La Marea, Diagonal i Mongolia.

Els químics tòxics es van detectar el 2007, segons un primer estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua, datat el 2008. Els primers treballs de neteja, segons informa l'ARC, “es van iniciar a finals de 2012”. La mateixa agència explica que “el projecte de recuperació es completarà en uns 10 anys”.

La parcel·la contaminada es diu L'Aubal i l'havia comprat l'Institut Català del Sòl (INCASOL) per ampliar el polígon industrial de Flix. Vista la condició del terreny, l'INCASOL va rescindir la compra l'11 d'abril de 2011. Els tòxics que Ercros va abocar al terreny i a l'aigua suposaven “un risc toxicològic i cancerigen inacceptable per als receptors de futurs escenaris de la nau industrial i oficines”, diu el text. Un perill inacceptable pels “efectes cancerígens a partir dels compostos” trobats, segons recull específicament la valoració del risc per a la salut humana de l'informe.

Tòxics transportats per l'aigua

El focus tòxic estava en una altra parcel·la propietat d'Ercros, anomenada Dipòsit, on s'abocaven residus. Però el terreny permeable conduïa la contaminació cap a altres parts del complex. La distribució de la contaminació es va donar, segons els especialistes, per la circulació de l'aigua. Des que es va tenir coneixement tècnic d'aquest fet, el 2007, fins a les primeres tasques efectives de neteja, el 2012, van passar cinc anys.

Però, Ercros ha explicat a eldiario.es que “des de 2005 es duen a terme a la fàbrica de Flix estudis sobre la qualitat del sòl, subsòl i aigües subterrànies, tutelats per les administracions competents: Agència de Residus de Catalunya (ARC), Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE)”.

“Hi ha hagut una total manca d'informació pública sobre aquest episodi de risc per a la salut dels ciutadans”, es queixa Miquel Llop, d'Ecologistes en Acció. Per la seva banda, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre considera que es tracta d '“expedients entre l'administració i l'empresa interessada” als que no hi ha obligació de donar publicitat. Llop assegura que aquest “obscurantisme atempta contra qualsevol sentit comú” i demana respostes als responsables polítics sobre “quins efectes pot haver tingut o estar tenint la contaminació sobre la salut dels veïns”.

El perill del qual s'han fet ressò les agències governamentals de la Generalitat es basa en la inhalació de vapors “com a conseqüència de les elevades concentracions detectades en les aigües subterrànies”, tal com figura en la proposta de resolució de Sòl Contaminat de l'ARC, datada el 21 de febrer del 2011.

La burocràcia com a pròrroga

La tramitació burocràtica dels expedients li ha atorgat una pròrroga a la contaminació a Flix. L'ACR ha fet responsable oficialment a Ercros d'abocaments nocius, però fins al 2012 no van començar a realitzar-se les tasques per solucionar aquest problema. “El 2012 es va aprovar el projecte de recuperació ambiental corresponent als dos sectors: el Dipòsit i L'Aubal. En el cas del primer, la tasca consisteix en l'extracció de la fase contaminant més pesada, el segellat del dipòsit i l'adequació i correcció del torrent adjacent”, explica una portaveu de l'ARC.

És a dir, es tracta de treure els productes que es van anar llançant, tapar l'abocador i impedir que l'aigua segueixi fluint. “En el cas de L'Aubal, la tasca consisteix en la intercepció del plomall de contaminació i l'extracció i tractament dels efluents contaminants”, indica. És a dir, netejar el terra dels productes que van arribar des de la fàbrica d'Ercros.

En estar implicada l'aigua subterrània, també va tenir coneixement d'aquest cas la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que el maig de 2012 encara estava requerint a Ercros que li enviés una “proposta de valors objectius de la restauració” de l'aqüífer que s'havia contaminat amb els químics de la fàbrica. La CHE ha respost a aquest diari que “els treballs per a la recuperació de la qualitat de l'aigua s'estan duent a terme en temps i forma”. Encara que també indiquen que el calendari de finalització supera els quatre anys. Aquesta contaminació, afirmen, no ha afectat el riu Ebre.

Un portaveu de l'empresa assegura que “Ercros ha provisionat comptablement, en l'exercici 2012, un import de 3,66 milions d'euros per satisfer el cost d'aquestes actuacions” que “avancen a bon ritme”. A més, destaquen que els treballs de neteja “no suposen cap risc per a les persones”. Fins el 2022, data fixada per a la culminació de les tasques de recuperació, no estarà clar si aquest terreny de Flix deixa de ser un perill per a les persones.

Etiquetas
stats