Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Esquerra Independentista omple els carrers de Barcelona amb un clam per una “independència per canviar-ho tot”

La manifestació al seu pas per la Via Laietana

João França

Barcelona —

Milers de persones –15.000 segons l'organització, 2.000 segons la Guàrdia Urbana– han recorregut aquest dissabte el centre de Barcelona reclamant que la independència dels Països Catalans serveix per “canviar-ho tot”. Es tracta d'una campanya iniciada aquest estiu a València per les organitzacions de l'Esquerra Independentista: la CUP, Endavant, el Moviment en Defensa de la Terra (MDT), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'organització juvenil Arran i la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

A la manifestació, a la que s'han sumat altres col·lectius com els Iaioflautas o l'organització política En Lluita, s'han cridat consignes vinculades a la majoria de lluites socials que actuen als carrers, així com reivindicant la independència dels Països Catalans. Aitor Blanc, portaveu de la campanya Independència Per Canviar-ho Tot, ha assegurat que “no es pot deixar que la independència la dirigeixin les elits econòmiques i financeres ni els partits polítics, sinó que el centre d'aquest procés ha de ser el poble”. “El capitalisme ja ha demostrat a on aboca països independents com Grècia o Portugal”, ha afegit.

Blanc assegura que la campanya “haurà de seguir amb la feina i ampliar aliances amb tots els sectors de l'esquerra, des de l'independentisme a l'anticapitalisme”. El portaveu ha anunciat que durant les properes setmanes anunciaran accions arreu dels Països Catalans “per denunciar l'espoli social que estem patint”.

Després d'anar de la plaça Universitat fins a Pla de Palau, la jornada s'ha clos amb les intervencions de Blanc, del diputat de la CUP Quim Arrufat, del 'iaioflauta' Celestino Sánchez, de Marta Sibina, de la revista Cafè amb Llet, i de Neus Tur, del grup de suport a Barcelona de l'Assemblea de Docents de Balears.

Neus Tur: “La nostra llengua no és només qüestió de percentatge”

Tur ha començat per reclamar una escola pública i en català. “La nostra llengua no és només qüestió de percentatge, és qüestió de dignitat”, ha afirmat. L'activista ha reclamat que “el motor d'una societat radiqui en el poder popular, les assembles de docents, de professionals de la sanitat, de joves, en associacions de veïns, en plataformes, en cooperatives, perquè sense tot això la independència només serà un titular de La Vanguardia”.

“No hi ha divisió entre Bauzà, Fabra i Artur Mas, són igual d'enemics del poble”, ha dit Tur per reivindicar els Països Catalans com un únic subjecte polític. “Les úniques fronteres són les que ens han imposat l'Estat espanyols i el francès”, ha assegurat.

Marta Sibina: “Estic disposada a lluitar per la independència si és per canviar-ho tot”

Marta Sibina, editora de la revista Cafè amb Llet i infermera, ha assegurat que està “contra la independència buida que defensen els poderosos, però disposada a lluitar per la independència si és per canviar-ho tot”. Per Sibina, els presents i milers de persones arreu del món tenen clar que cal “canviar-ho tot”, però divergeixen en com fer-ho. Davant aquesta “profunda i necessària controvèrsia”, reivindica les persones.

“Si les persones volen canviar-ho tot, se'ls veu una lluentor als ulls, i ho he vist aquí, i també als ulls dels indignats de la plaça Catalunya o de Sol, dels vaguistes de les Balears, de Telefónica o de Panrico, i sobretot als ulls dels que aquesta setmana a Salt van parar els peus a la banca”, ha assegurat. I ha afegit que també ho ha vist “en els ulls de membres de partits polítics als que no votaria mai”, però reivindica la necessitat de treballar plegats.

Celestino Sánchez: “El futur de Catalunya es construeix des de baix”

Celestino Sánchez, dels Iaioflautas, ha sortit al faristol a dir que la mobilització als carrers mostra que “la feina està feta” i ha afirmado que “més que els programes, l'important són les persones”. Ha explicat que els Iaioflautas defensen una República Catalana del 99%, però ha afegit que se sumaran a propostes de ruptura que vinguin d'altres col·lectius, “que alguns diuen independència, altres Procés Constituent i altres 'primer les persones'”.

Des de la seva experiència com a diputat al Parlament de Catalunya per PSUC i el PCC als anys vuitanta, ha volgut remarcar que la ruptura no s'aconseguirà “ni al Parlament ni als ajuntaments, tot i que s'hi hagi de ser”. “El futur de Catalunya s'ha de construir des de baix”, ha conclòs. Pel que fa a la xarxa de Iaioflautas arreu de l'Estat, ha assegurat que des de Catalunya els han demanat que, mentre aquí defensen el seu model, “facin alguna cosa respecte al Regne d'Espanya”.

Quim Arrufat: “Ha de ser la lluita popular la que forci la convocatòria d'un referèndum”

El diputat de la CUP ha assegurat que el procés independentista brinda “l'oportunitat de construir molts dels canvis que portem anys lluitant per fer possibles” i que aquest curs polític serà determinant en aquest sentit. Arrufat ha defensat un full de ruta amb tres passos: referèndum, independència i un procés constituent. “Ha de ser la lluita popular la que forci la convocatòria d'un referèndum unilateral d'independència”, ha assegurat. “Després caldrà construir una independència en la que caldrà encabir els qui té papers i qui no, qui parla una llengua o una altra, qui té una una religió o una altra”, ha afegit.

“El capital financer, l'Estat espanyol i les multinacionals ens voldran infondre la por perquè no canviem, i ja ho estan fent”, ha dit. Del PSC i de Duran i Lleida, amb la seva proposta d'una Tercera Via, considera que “volen vendre la independència a canvi de més diners i competències, però ara l'Estat espanyol no té diners ni per les seves classes popular ni per les nostres”. “Davant la independència dels de dalt hem de defensar la independència del 99%, dels comuns, de les classes populars, i això no ens ho donaran, ho hem de conquerir als carrer”, ha finalitzat.

Etiquetas
stats