Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Lluitarem sí o sí. És el nostre sostre i estem disposats a tot”

Imagen de la fachada del edificio el día de la ocupación. (Foto: R. L.)

Raquel Ligero

Sabadell —

La Urimari és la presidenta del bloc que, des de fa quatre setmanes, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell va ocupar al barri de Gràcia per fer front a les situacions de desnonament que patien els activistes de la plataforma. Ara, però, la família de l’Urimari i vuit més s’enfronten a una nova amenaça de desallotjament, aquest cop per part de la Sareb, que és qui des de febrer gestiona la propietat de l’immoble.

Els representants del “banc dolent” compareixen aquest matí als Jutjats de Sabadell per declarar per la denúncia que van interposar per l’ocupació del bloc i on exigeixen un desallotjament cautelar de l’edifici. Per això, la plataforma ha convocat una manifestació prevista per les 11 del matí on demana el suport de tota la ciutadania per reivindicar que aquestes famílies no poden ser llençades de nou al carrer, sense un sostre on dormir. La plataforma, a més, ja ha rebut prop de 50 adhesions d’entitats, associacions, moviments socials i partits polítics d’àmbit local i nacional a un manifest en rebuig al desallotjament de l’immoble.

Segons el portaveu de la plataforma Albert Jiménez, en el document de la denúncia, la Sareb al·lega preocupació per possibles desperfectes especialment en el mobiliari de l’edifici. En aquest sentit, lamenta que “per a la Sareb valguin més els electrodomèstics que garantir un dels drets socials bàsics, com és el de l’habitatge”.

Les famílies, però tenen clar que no faran les maletes: “Estem molt nerviosos, però la PAH és una família molt gran i si fa falta ens atrinxerarem tots al bloc”, assegura la Urimari. Les 10 famílies que ja habiten a l’immoble s’han organitzat com una comunitat de veïns corrent: gestionen la neteja de les zones comunitàries i s’han repartit tasques com la presidència o la tresoreria perquè l’edifici comenci, després de 4 anys buit, a tenir vida.

El missatge de lluita i d’esperança segueix latent i es fa més fort en cada paraula i en cada dificultat que han d’afrontar els afectats. Són conscients que la seva demanda és legítima i segueixen oberts a negociar amb l’entitat propietària. “No demanem res gratis, només volem un lloguer social”, assegura la Urimari. Però segons exposa Jiménez, la Sareb no accepta cap tipus de negociació per donar una solució al problema. “És una ironia sagnant i vergonyosa que una entitat participada en un 45% per fons públics no destini aquests diners a causes socials, sinó a salvar els autèntics culpables de la situació d’aquestes famílies”.

És tracta del tercer bloc que la PAHC de Sabadell allibera a la ciutat per donar un sostre a les famílies afectades pels desnonaments. “En un principi, la jutgessa ens va dir que no hi hauria desallotjament cautelar perquè se seguiria la mateixa doctrina que en els anteriors casos”, explica Jiménez, “però la Sareb té un equip jurídic molt potent”. Segons l’activista sabadellenc, el “banc dolent” està seguint una ofensiva política i intenta escapçar la campanya de la plataforma perquè, tot i ser el vuitè bloc ocupat del moviment, aquest és el primer que ha aconseguit tant ressò mediàtic.

La PAHC de Sabadell no pensa, a hores d’ara, en haver de renunciar al bloc. “Encara no hem considerat què fer en cas de desallotjament, perquè no és un escenari que ens plantegem”, diu Jiménez. Les famílies també tenen clar que cal seguir lluitant: “És el nostre sostre i estem disposats a tot”, conclou la Urimari.

Etiquetas
stats