Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Montoro garanteix a Junqueras que Catalunya no impagarà els crèdits a curt termini

Cristóbal Montoro i Oriol Junqueras

Oriol Solé Altimira

El Ministeri d'Hisenda estudiarà la possibilitat de transformar crèdits a curt termini a mesura que vagi acostant-se el seu venciment en deute a mitjà o llarg termini finançable amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), segons ha fet saber aquest divendres el ministre en funcions Cristóbal Montoro el vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras.

Els dos dirigents han mantingut una trobada “cordial i productiva” durant més de dues hores en què el conseller català ha tornat a plantejar a Montoro la necessitat de transformar crèdits a curt en deute a llarg termini per “agilitzar” la seva gestió. Segons Junqueras, hi ha “coincidència” en que aquesta opció seria “bona” i que el ministeri estudiaria actuar en aquest sentit.

Montoro, per la seva banda, ha insistit en que “no hi haurà impagaments a curt termini” i que tant Catalunya com la resta de comunitats autònomes podran sol·licitar bestretes de la liquidació de 2014 o bestretes del finançament d'aquest any per “anar cobrint necessitats de Tresoreria mes a mes”.

“El que convé és impedir venciments no atesos. Cal evitar-los perquè significarien fallides formals. Això ho hem impedit fins ara i hi seguirem impedint”, ha afirmat. Això vol dir que podran recórrer a aquests fons per pagar venciments de crèdits o fins i tot que s'estudiarà la possibilitat de transformar alguns en deute a llarg termini, la qual cosa permetria que es financessin amb càrrec al FLA.

La primera reunió oficial entre Junqueras i Montoro arriba després d'uns anys en què l'Executiu central ha aprofitat la debilitat financera de les comunitats autònomes per lligar-les curt: l'Estat controla a dia d'avui el 95% dels ingressos de la Generalitat. A més, és el seu principal creditor en assumir mitjançant el FLA els crèdits a curt i a llarg termini de l'administració catalana: té a les mans el 60% dels 72.274 milions d'euros de deute autonòmic.

Debat sobre els interessos del FLA

Montoro ha deixat la porta oberta a negociar un canvi en el tipus d'interès aplicable al FLA. La Generalitat i altres comunitats autònomes porten mesos demanant a Hisenda que aprofiti que el Banc Central Europeu li presta diners al 0% i recuperi les condicions “singulars” de 2015, quan es va aplicar un tipus del 0%.

El ministre ha recordat que l'actual 0,834% va ser pactat l'any passat i que els governs que s'han acollit al FLA ja sabien quines eren les condicions. Però ha assegurat que “el govern no està tancat a negociar”.

El titular d'Hisenda en funcions també ha reiterat, com després de la reunió del Consell de Ministres, que el Govern central “seguirà usant totes les seves capacitats per garantir el finançament” de les comunitats, com ha fet des de l'inici de la legislatura, permetent que cap administració “hagi trencat ni entrat en impagament”.

Per això, es permetrà a les comunitats cobrir les seves necessitats de tresoreria mes a mes, sempre que se sol·liciti explícitament i es correspongui a unes “necessitats reals”, exigint a canvi un compromís amb la reducció del dèficit públic. Si no se sol·liciten aquests avançaments, es cobraran tots junts al juliol.

Catalunya rep 350 milions de la liquidació del 2014

El vicepresident català ha admès que la passada nit la Generalitat va rebre 350 milions d'euros dels 1.400 milions que li corresponen a Catalunya del tancament del sistema de 2014, tot i que espera que els lliuraments es vagin produint en el futur de la manera “més regular possible”.

Montoro ha expressat el seu reconeixement pel compromís explícit amb la reducció del dèficit que li ha manifestat Junqueras i ha insistit que és “fonamental” per sortir de la crisi i en què “no hi ha pretextos ni excuses” per no emprendre aquest objectiu perquè les comunitats tenen nous ingressos aquest any.

El ministre també ha admès que la Generalitat ja ha presentat el seu pla d'ajust d'aquest exercici, que els tècnics d'Hisenda estan avaluant a fi a comprovar que els ingressos i les despeses s'ajusten a l'objectiu del 2,8% del dèficit que han de complir les comunitats en 2016. “No tinc cap dubte que serà així”, ha reblat.

Junqueras, així mateix, ha quantificat en uns 1.090 milions la quantitat que haurà d'abonar el Govern a Catalunya pel càlcul a la baixa del sistema de finançament autonòmic de l'any 2015.

Etiquetas
stats