Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Mas perd l'aposta i estén la mà a ERC

La cúpula de Convergència i Unió al balcó de l'Hotel Majestic. / Edu Bayer

Jordi Mumbrú

Barcelona —

El desafiament ha sortit malament. La “majoria excepcional” que reclamava Artur Mas sembla ara un acudit. CiU se sentia molt forta i somiava aconseguir nous suports. El cop ha estat monumental. Els militants convergents que s'havien concentrat a l'Hotel Majestic esperant viure una jornada èpica i històrica es van quedar sense parla. Seguien l'evolució en directe, des de les televisions que s'havien habilitat en diverses sales de l'hotel. La multitud només se sentia quan l'escrutini li donava un altre diputat al partit. Llavors aplaudien amb força. Quan el nombre de diputats de CiU va deixar de pujar, els militants van passar a aplaudir els que sumava ERC, amb crits d'independència. A la primera planta de l'hotel, la direcció del partit analitzava els resultats i preparava un discurs que no s'havia previst. Com els militants, la direcció del partit també pensava en els republicans.

A les 11 de la nit, Artur Mas va comparèixer davant els mitjans i els militants i, després de celebrar l'alta participació, va entrar en matèria. “Aquesta no és la majoria que calia”, va reconèixer el candidat, però va assegurar que les seves aspiracions nacionals no han trontollat: “La consulta segueix en peu”, va dir Mas entre crits independentistes de la militància i va assegurar que intentarà fer-la en els propers quatre anys. Mas va dir que la força dels partits que estan a favor de la consulta és “indiscutible”, però que, si a més es vol guanyar, caldrà seguir “eixamplant aquesta majoria”.

Mas també va parlar del futur proper. Amb els seus 50 diputats, necessita un soci per poder governar. “No ens podem fer responsables únics de la governabilitat del país”, i va afegir: “Això requerirà una reflexió per part d'altres forces polítiques”. La seva intenció és seduir ERC. Els republicans no tenen cap problema a pactar amb CiU per portar Catalunya cap a la independència però els convergents no tenen cap intenció de canviar la seva política d'austeritat i això incomoda i molt els republicans. Conscient d'això, Mas ha dit que “hi ha altres formacions polítiques que han crescut molt però que encara estan molt lluny de CiU que s'han de fer corresponsables dels èxits però també de la situació”. Mas va insistir per si no havia quedat clar que “les dues coses van juntes: la duresa de les decisions del Govern, el dia a dia, i donar força a aquest projecte de país”. Ningú va dubtar que parlava d'ERC. És més que probable que els dos dirigents ja haguessin parlat.

Mas ha destacat que en crisi la majoria de governs europeus han perdut les eleccions i, en canvi, CiU contínua gaudint d'“un suport important”. Mas va recordar que els convergents tenen més del doble de vots que la segona força. Segons va assegurar, no es penedeix d'haver convocat les eleccions: “Ha estat una bona decisió, des del punt de vista estrictament de país, per saber si la força del carrer es traslladava a les urnes”. Artur Mas, com és costum, va sortir al balcó de l'hotel per dirigir unes paraules als militants que esperaven al carrer. Va parlar poc. Mas va reconèixer que el resultat no és l'esperat, però va intentar animar la militància: “La situació no queda fàcil, però anirem endavant”, va prometre.

Etiquetas
stats