eldiario.es

9

CATALUNYA

La plantilla d'El Periódico torna a la vaga per salvar la seva rotativa

A falta de dos dies perquè s'acabi el període de negociacions, els treballadors del diari convoquen dues jornades de vaga per evitar acomiadaments a la planta de Parets del Vallès

Imagen de una de las protestas en relación con el cierre de la rotativa de Parets. (Foto: @ComitePeriodico)

Imatge d'una de les protestes en relació amb el tancament de la rotativa de Parets. (Foto: @ComitePeriodico)

Els treballadors d''El Periódico' recorren novament a la vaga per defensar els seus 102 companys de la rotativa de Parets del Vallès, on s'imprimeix actualment el diari, que s'enfronten a un ERO que els deixaria a tots al carrer. La redacció ja es va mobilitzar a finals de març amb una jornada de vaga àmpliament secundada en solidaritat amb la plantilla de la planta, i avui i demà hi tornen, amb dues aturades més, per forçar una concessió de l'empresa, el Grupo Z, abans no acabi el període de negociacions el proper dijous.

Però les converses segueixen estancades. Els representants dels treballadors situen els acomiadaments forçosos com a línea vermella, però l'empresa, immersa en un reajustament de la seva estructura des de fa anys -en un nou capítol de la crisi que pateix la premsa escrita-, presenta només una alternativa a l'acomiadament de tots els empleats: estalviar-se 47 treballadors i rebaixar a la meitat el salari dels 55 restants, una retallada que fonts sindicals asseguren que no estan disposades a acceptar.

Fins ara, segons les fonts del comitè d'empresa, el Grupo Z ha rebutjat una proposta dels treballadors que suposaria un estalvi de 3 milions. La firma que dirigeix Antonio Asensio Mosbah, que amb el tancament de la planta compta estalviar-se 4,5 milions, considera inviable l'alternativa del comitè, que preveu un ERO temporal amb una reducció del 17% del sou, sortides voluntàries, la internalització d'alguns serveis i la col·laboració de l'Ajuntament de Parets a l'hora de posposar-los el pagament d'alguns impostos municipals.

La mobilització d'un diari com El Periódico per salvar una rotativa no té precedents recents a Catalunya, però la lluita no només és de la redacció, sino dels treballadors de les sis empreses que comparteixen conveni laboral i que presten serveis al diari, com Gráficas de Prensa Diaria -l'empresa de la planta de Parets-, Ediciones Primera Plana -l'editora del diari-, i d'altres firmes de logística i altres serveis. Només a la rotativa ja porten 15 jornades de vaga, i les protestes han estat continuades a les portes de la seu de l'empresa, al carrer Consell de Cent. A més, els periodistes van dur a terme l'enèsima vaga de firmes dimarts, amb el suport aquesta vegada de la redacció del diari 'Sport', propietat també del Grupo Z però integrat en un altre conveni laboral.

Aquest dimecres, per fer visibles les reivindicacions, el comitè intercentres ha convocat una manifestació que recorrerà els carrers de Barcelona des de l'empresa fins a la seu principal de La Caixa, un dels principals creditors del Grupo Z.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha