Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont, després de la mà estesa de la CUP: “Els millors ponts són els que no es dinamiten”

Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya al debat de pressupostos de dimecres

Oriol Solé Altimira

Jornada de ressaca al Parlament després de l'anunci d'aquest dimecres per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de sotmetre's a una qüestió de confiança al setembre. La CUP, en estat de divisió interna, ha volgut estendre la mà a l'executiu, oferiment al qual Puigdemont ha respost de manera freda. La diputada cupaire Mireia Boya ha valorat la qüestió de confiança com una oportunitat per “refermar l'acord en base a un full de ruta compartit” i acostar-se a la independència, “un objectiu al qual no arribarem si no sumem”. El president s'ha mostrat contundent: “Els millors ponts són els que no es dinamiten”. Els independentistes tenen tres mesos per reconstruir-los.

La CUP va saber aquest mateix dimecres del pla de Puigdemont un cop consumat el rebuig dels pressupostos. La intenció de convocar una qüestió de confiança, de fet, la coneixien un nombre molt reduït de col·laboradors del president. Els partits de l'oposició han reclamat a Puigdemont un canvi de rumb en la legislatura per aconseguir el seu suport en la qüestió de confiança, però el successor d'Artur Mas a la Generalitat s'ha reafirmat en el pla sobiranista: “Lamento molt decebre'l, però això no s'ha acabat ”, ha dit Puigdemont al líder del PP, Xavier García Albiol.

Puigdemont, malgrat valorar que s'obriria una finestra pel referèndum si les eleccions del 26J porten a Unidos Podem a la presidència del Govern central, s'ha mostrat escèptic sobre aquest escenari. De fet, ha preguntat a Catalunya Sí que es Pot què farà en la qüestió de confiança si la candidatura de Pablo Iglesias no guanya les eleccions. “Pensen fer viable el full de ruta que té dos milions de persones darrere si el referèndum és inviable?”, ha inquirit.

Tant CSQEP com el PSC han intentat, sense èxit, que Puigdemont reconsideri el pla sobiranista, i han valorat que la legislatura ha desembocat en una qüestió de confiança perquè, d'una banda, l'independentisme no va aconseguir una majoria suficient en vots per dur a terme el seu pla el 27S, i, de l'altra, el Govern en minoria de Puigdemont només ha volgut governar amb el suport a la CUP.

“La CUP no és responsable de la seva derrota d'ahir amb els pressupostos. El responsable és vostè. Només han mirat a una meitat de la Cambra”, ha afirmat Miquel Iceta. Per la seva banda, Lluís Rabell (CSQEP), ha instat el president a tornar a les majories al voltant del dret a decidir. “La resposta de l'Estat al referèndum malgrat majories del Parlament d'un 80% ha estat 'no'”, ha recordat Puigdemont.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas (C's), ha retret a Puigdemont “haver passat de 'l'Espanya ens roba' a 'la CUP no ens deixa fer-ho”, i ha instat el president a “reconèixer que s'ha equivocat”.

Amb tot, Puigdemont ha defensat que la qüestió de confiança “no és un mecanisme per guanyar temps”, i ha avisat la CUP i la resta de l'oposició: “A diferència de la investidura, això no vindrà precedit d'un acord previ” . Setembre s'aproxima com el mes del tot o res per la legislatura catalana.

Etiquetas
stats