La consulta: “Vol que Catalunya sigui un Estat? Un Estat independent?”
Els partits polítics partidaris del dret a decidir han acordat finalment la pregunta i la data de la consulta sobiranista. “Vol vostè que Cataunya esdevingui un Estat?”, i si la resposta és que sí: “Vol que aquest Estat sigui independent?”. Aquesta serà la fórmula acordada per consultar els catalans sobre l'autodeterminació si s'acaba duent a terme el referèndum, que haurà de ser el 9 de novembre del 2014, segons han pactat les formacions. La pregunta doble té la intenció, segons ha dit el president, Artur Mas, d'incloure tots els partidaris de l'autodeterminació -no només els independentistes-.
Així ho ha anunciat el president des del Palau de la Generalitat, acompanyat de representants de tots els partits favorables a la consulta, Oriol Junqueres (ERC), Joan Herrera (ICV) i David Fernández (CUP), després d'haver-se reunit amb ells i altres membres d'aquestes formacions i també de CiU al mateix Palau.
Amb aquest acord, Mas ha expressat que compleixen els dos objectius que es proposaven: que la consulta sigui “molt majoritària i inclusiva” -amb un gruix de formacions a favor-, i que la pregunta sigui clara i tingui una data concreta. Pel que fa al dia, el 9 de novembre, Mas ha explicat que és la data idònia per deixar “temps” perquè les institucions catalanes i espanyoles “puguin negociar la forma de fer-la, d'acord amb el marc legal, que existeix”.
El pacte ha estat “ràpid i discret”, segons el president, en només dos dies. I Mas ha lamentat que el PSC no es trobi entre les formacions que ho han fet possible. A partir d'ara, els partits ratificaran l'acord amb les seves bases -la majoria ha convocat consells executius urgents-, es votarà al Parlament de Catalunya properament i després es durà al Congrés en forma de proposició de llei, per demanar-ne l'autorització.
En aquest clima de consens, Junqueras ha admès que “no era la pregunta que ERC volia”, perquè en el seu cas s'haguessin referit directament a “l'Estat independent”, però s'han mostrat “molt satisfets” amb l'acord final. El líder d'ERC creu que amb la “pregunta encadenada” es compleix la voluntat dels ciutadans que han votat als diferents partits que aposten pel dret a decidir.
ERC no aclareix si ara entrarà al Govern
Junqueras també s'ha hagut de referir a la seva eventual entrada al Govern, ja que en el seu moment va dir que s'acostaria a l'Executiu de Mas sempre que hi hagués l'acord al qual s'ha arribat avui. Però el president d'ERC no s'ha mullat. “La nostra predisposició a entrar és més clara, però haurem d'esperar a veure si ens crida el president, mirar què podem aportar, quines àrees assumir...”, ha explicat, sense concretar més.
Per la seva banda, Herrera s'ha mostrat molt satisfet del caràcter “inclusiu” de la pregunta, i ha avançat ICV-EUiA farà campanya pel sí almenys en la primera d'elles -“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?”-. Si una cosa tenen clara dins la coalició, segons ha dit Herrera, és que “cal un canvi d'estatus per a Catalunya, s'ha acabat l'Espanya de les autonomies”. Herrera espera -ha afirmat- que aquest sigui l'inici d'un “moment constituent”.
Finalment, per part de la CUP ha parlat el diputat Quim Arrufat, que ha admès que fins ara aquest acord s'ha segellat “des de dalt”, i que caldrà “parlar-ne amb la societat”. “És l'inici del conflicte democràtic amb l'Estat per l'exercici del dret a decidir dels catalans”, ha afegit, i també ha reconegut que la pregunta desitjada per la CUP hagués estat “unívoca”.
Una cimera sobtada al Palau de la Generalitat
El president de la Govern, Artur Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el d'ICV, Joan Herrera, i el de la CUP David Fernández, s'han reunit al Palau de la Generalitat per negociar els detalls la pregunta i la data de la consulta sobiranista a Catalunya per al 2014. Una cimera que s'ha iniciat passades les 11.30 hores i en la qual també hi participa Joan Mena, d'EUiA -de la coalició ecosocialista-, i Jordi Turull, portaveu parlamentari de CiU.
Artur Mas va donar de marge fins a final d'any per pactar la data i la pregunta sobre la consulta catalana i la reunió d'avui serveix per activar els contactes per accelerar un consens que ha d'acontentar CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i la CUP després que els socialistes catalans es despengessin del procés, en considerar que aquest ha de partir d'un acord previ entre el Govern i l'executiu central que avui no existeix.