El sobiranisme insisteix en el referèndum pactat mentre Rajoy exhibeix un pla per impedir-lo
El sobiranisme continua fent pinya al voltant de l'única idea que de moment genera consens en totes les seves sensibilitats: el referèndum pactat amb l'Estat. Aquest dimecres s'ha celebrat la segona cimera de tots els actors que donen suport al Pacte Nacional pel Referèndum, en la qual s'ha aprovat un manifest que aposta per la votació acordada com a única via.
L'objectiu de l'aliança sobiranista, que integra formacions amb opinions diverses, és unir forces i sumar suports pel referèndum, en genèric. En el redactat del manifest no es va més enllà de la petició activa d'un referèndum al Govern central, sense que amb prou feines es puguin detectar expressions que avançarien un eventual suport al referèndum unilateral.
“La nostra voluntat és un referèndum legal. Si el Govern d'Espanya no accepta que es faci aquest referèndum és perquè no vol, no perquè no pugui”, ha resumit el portaveu del Pacte, Joan Ignasi Elena. El Pacte es proposa a més mantenir reunions amb diferents entitats i, fins i tot, sol·licitar-ne una amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. No contempla, almenys encara, fer la mateixa petició a les institucions europees.
El llenguatge del Pacte Nacional contrasta amb el que fa servir el Govern de la Generalitat, que parla sense embuts d'un referèndum no acordat sota l'axioma “referèndum o referèndum”. Precisament aquest dimecres, mentre a Barcelona el sobiranisme es proposava un pacte amb l'Estat, Moncloa exhibia un detallat pla per evitar el referèndum unilateral.
Des de la Presidència del Govern central s'ha explicat que ja té una estratègia definida, amb diferents escenaris i un conjunt de mesures, per impedir el referèndum que promet Puigdemont. Entre elles es troben precintar els col·legis catalans i, fins i tot, prendre el control del departament d'Ensenyament. Per a això últim l'executiu de Rajoy podria recórrer al conegut article 155 de la Constitució, tot i que també a la llei de Seguretat Nacional, que permet a l'Executiu espanyol intervenir tots els mitjans humans o materials de totes les administracions.
Al pas d'aquestes revelacions ha sortit Puigdemont a Twitter, assegurant que “la democràcia no es pot precintar ni permetrem que es precinti”. Fonts de la Generalitat observen en aquest pla la fi de l'anomenada “operació diàleg” i un canvi d'actitud per part de la Moncloa, i citen com a exemple que hagin ajornat la reunió bilateral entre Rajoy i Puigdemont. El refredament de les relacions entre governs, a més del calendari de judicis contra polítics per la seva participació en el 9-N i l'espasa de la inhabilitació penjant sobre el cap de Carme Forcadell, impulsen el Govern per alimentar la idea d'anticipar el referèndum a una data més propera que el proper setembre.
Mentre tot això passa, el Pacte Nacional pel Referèndum insisteix en la via pactada i esquiva posicionar-se sobre “altres legítims plantejaments polítics o partidaris”, amb l'objectiu de mantenir la unitat sobiranista. De fet, a la reunió d'aquest dimecres, diversos han estat els agents que han reclamat claredat respecte al full de ruta. L'alcaldessa Ada Colau s'ha mostrat contrària al globus sonda llançat pel Govern quan ha demanat “no precipitar el referèndum” i ha volgut deixar clar que el que està subscrivint és un referèndum acordat.