Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El TSJC suspèn la prohibició del burca a Reus

Una dona amb burca en una imatge d'arxiu

Reus Digital

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tomba cautelarment la prohibició del burca instigada per l'ordenança de civisme del govern de Reus perquè vulnera el dret a la llibertat religiosa. En concret, l'auto al qual ha tingut accés Reusdigital.cat, avançat per SER Catalunya, remet als articles 10.4 i 44.a de l'ordenança de civisme aprovada amb els únics vots a favor de CiU i PP, quan encara governaven en coalició. Aquests són els referents a interposar una multa per aquelles persones que vagin amb la cara tapada pel carrer o els autobusos municipals.

A partir d'ara, el consistori té un termini de cinc dies per presentar un recurs de reposició davant el TSJC. La suspensió cautelar cita diversa jurisprudència com ara la sentència del Suprem que també va suspendre la prohibició del burca i el nicab a les dependències municipals de l'Ajuntament de Lleida. El TSJC s'ha pronunciat arran del recurs interposat per diverses associacions islàmiques de Catalunya que ja alertaven de la possible vulneració de drets per part d'aquesta ordenança de civisme a la capital del Baix Camp.

Fonts municipals recorden que aquest auto és només provisional, no una sentència definitiva, i que presentaran recurs. Aquestes fonts continuen considerant que l'ordenança de civisme “no té unes motivacions religioses, sinó de seguretat”. L'Ajuntament de Reus va rebre l'auto aquest dijous a la tarda. En aquest enllaç, trobareu més informació sobre la reacció del govern.

Polèmica per l'aprovació de l'ordenança

En un primer moment, l'Ajuntament de Reus va incloure els termes burca i nicab a l'ordenança, per tal de prohibir el seu ús al carrer i els autobusos municipals. Finalment, però, i després d'un informe del secretari municipal, Jaume Renyer, que advertia de la irregularitat d'aquest fet per atemptar contra la llibertat religiosa, el consistori va retirar els termes i el text es refereix, de forma genèrica, “a anar amb la cara tapada”. No obstant, el TSJC ha actuat, davant les denúncies interposades.

L'article 10.4 indica, segons l'auto: “No és permès romandre a la via pública ni accedir o romandre als autobusos municipals, a les instal·lacions, equipaments o locals on s'ofereixin serveis municipals, a les persones que portin el vel integral, burca, nicab, passamuntanyes, casc integral (tret del previst per la normativa general de circulació) o altres vestimentes o accessoris que impedeixin o dificultin la identificació. Aquesta prohibició no regirà en els supòsit que es tracti d'actes festius, tradicionals o culturals que es desenvolupen a la via pública o bé obeeixi a l'exercici d'una determinada professió”.

Per la seva banda, l'article 44.a indica, segons l'auto: “Es consideren com a lleus les infraccions següents: 1. (...). 14. Romandre a la via pública o accedir o romandre als autobusos municipals, a les instal·lacions, equipaments o locals on s'ofereixin serveis municipals, a les persones que portin el vel integral, burca, nicab, passamuntanyes, casc integral (tret del previst per la normativa general de circulació) o altres vestimentes o accessoris que impedeixin o dificultin la identificació, d'acord amb el previst a l'article 10.4”.

A l'auto hi ha les referències al burca i el nicab perquè la denúncia es va presentar quan aquests termes hi eren a l'ordenança, abans que l'Ajuntament els treiés. Resulta sorprenent, però, que la interlocutòria no faci referència al text definitiu.

Etiquetas
stats