Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Xavier Domènech compartirà llista amb Ada Colau i Vicenç Navarro a les primàries del nou partit

Candidats a las primàries del partit a la llista de Domènech

Arturo Puente

El diputat d'En Comú Podem i principal figura del nou partit dels comuns, Xavier Domènech, ha presentat aquest dilluns la llista amb la qual acudirà a les primàries del nou partit, en què es compondran els dos òrgans de direcció, l'Executiva i la Coordinadora Nacional. La llista a primer òrgan l'encapçala ell mateix, mentre que la candidatura a la Coordinadora serà liderada per Ada Colau.

Domènech compartirà a més llista amb Vicenç Navarro, acadèmic català que va ser número tres de Pablo Iglesias a Vistalegre i el català més votat de Podem. Amb la incorporació del professor, els comuns incorporen el color morat davant l'absència de cares de Podem Catalunya a la llista. La marca catalana de Podem, liderada per Albano-Dante Fachin, ha optat per presentar la seva pròpia llista.

L'equip de Domènech, que es presenta amb el nom d'En Comú Podem, ha llançat una forta aposta en aquestes primàries col·locant a les seves cares més conegudes i intentant identificar la seva candidatura a les primàries amb les candidatures electorals anteriors. Segons l'ha presentada Domènech aquest dilluns, la llista vol ser una síntesi del que serà el conjunt de l'espai de la confluència. “És una llista que representa totes les sensibilitats. Hi ha gent que prové de partits i altres independents. No sé com seran la resta de llistes”, ha assegurat Domènech, elogiant la seva candidatura.

En comú, ICV, EUiA i independents

Els noms candidats a l'Executiva, 25 en total dels 33 llocs que hi haurà al nou òrgan, no guarda grans sorpreses. Són una síntesi dels principals espais confluents, ICV, EUiA i En comú, encara que prop d'un terç de les cares de la llista no poden identificar-se amb cap partit en concret.

La candidatura de Domènech incorpora les persones més destacades de l'espai dels comuns, com el tinent d'alcaldia de Barcelona Gerardo Pisarello, la diputada al Congrés Lucía Martín, el regidor de Barcelona, Eloi Badia, el líder de Terrassa a comú, Xavi Matilla, també Aitor Hernández Carr, de l'equip de la direcció de l'alcaldía de Colau o la comissionada de salut de Barcelona, Gemma Tarafa. A més hi ha membres de l'executiva de Barcelona en comú com Susana Segòvia o Adrià Alemany.

Al costat d'ells, els principals membres de la direcció dels partits que donaran el seu suport a aquesta llista, com els coordinadors nacionals d'ICV, David Cid, Ernest Urtasun i Marta Ribas, i la secretària d'organització ecosocialista, Núria Buenaventura i l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López. També les principals figures d'EUiA, com Joan Josep Nuet, Eva Balart, Núria Lozano o Héctor Sánchez Mira.

Entre els noms no alineats amb cap gran formació es troben persones com Elisenda Alamany, regidora a Castellar de Vallès, Teresa Estany, vinculada a la candidatura del Comú de Lleida, l'acadèmica Paola Lo Cascio o el coordinador de les ponències zero, Marc Parés.

Primàries i fundació del nou partit

La de Domènech és la primera llista presentada i la favorita per copar els llocs dels nous òrgans. La liderada per Fachin, previsiblement, serà presentada en els pròxims dies. Però Domènech ha descartat que aquestes dues vagin a ser les úniques candidatures que es presentin al procés, i ha llançat que podrien ser fins a quatre les llistes que s'acabin presentant.

Les primàries començaran el pròxim 1 d'abril, termini en el qual els inscrits al web Un País En Comú podran començar a votar telemàticament. El procés acabarà a l'assemblea fundacional del 8 d'abril, quan a més d'acabar de votar les llistes es discutiran les ponències polítiques.

Domènech ha subratllat la importància de les primàries assegurant que, tot i que els organismes que construiran són transitoris per als següents mesos, seran “els que pilotin la construcció del nou espai polític en un període polític clau per a Catalunya”. Per això, el diputat d'En Comú Podem ha assegurat que la llista està “pensada cap a fora”. “Internament estan construïdes des de la voluntat del consens”, ha explicat, “però externament, la llista està pensada per a visualitzar el resultat del nou espai que volem”.

Etiquetas
stats