Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas plega i designa com a substitut Carles Puigdemont dins l'acord de Junts pel Sí i la CUP

Carles Puigdemont i Artur Mas en un acte a Girona

elDiario.es Catalunya

Artur Mas no repetirà com a president de la Generalitat de Catalunya. A poques hores de donar per perduda l'actual legislatura i convocar eleccions per al 6 de març, Junts pel Sí i la CUP han trobat una sortida de consens, que passa per investir com a president Carles Puigdemont. Puigdemont és alcalde de Girona des de 2011, militant de Convergència i presideix l'Associació de Municipis per la Independència. Va entrar de diputat al Parlament com a número 3 de Junts pel Sí per Girona, i ha estat proposat pel propi Artur Mas com a clàusula de l'acord de la seva renúncia.

Artur Mas ha comparegut davant els mitjans de comunicació per anunciar que fa “un pas al costat”. “Jo no vull càrrecs”, ha expressat, per deixar clar que no ocuparà cap altre lloc a la Generalitat, sinó que serà expresident. “Des de demà al vespre, si el Parlament elegeix un nou president, passaré a ser expresident”. 

Mas s'ha referit també a l'estabilitat parlamentària del futur Govern presidit per Puigdemont, que segons el pacte quedaria garantida per un “compromís explícit” per escrit de la CUP. “La CUP es compromet a no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés o al dret a decidir”, ha detallat.

A més, ha afirmat que dos diputats de la CUP s'afegiran a la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí per apuntalar aquesta estabilitat, encara que no ha especificat com es durà a terme. 

El pols entre les dues formacions pel 'sí' o 'no' a Mas, que ha condicionat les negociacions des del 27 de setembre, ha conclòs amb un pas al costat de l'actual president en funcions. A la negativa definitiva de la CUP, sorgida del seu procés assembleari, s'han sumat en els últims dies propostes dels independents de Junts pel Sí i les entitats sobiranistes, que plantejaven altres noms de consens per a la presidència. Al final, i malgrat les resistències inicials de Convergència de renunciar al seu líder, s'ha optat per investir Puigdemont.

Segons els terminis fixats a l'Estatut, aquest mateix dissabte a la tarda la Mesa del Parlament de Catalunya ha de convocar el ple de la investidura, que se celebrarà demà mateix, ja que dilluns ja queda fora de termini.

“El procés queda salvat”, ha sentenciat Mas. “És una solució que té costos polítics i personals”, segons ha expressat Mas, en referència a la seva renúncia, “però queden superats de llarg pels beneficis”. Mas, però, ha conclòs que no es retira de la política, sinó que consagrarà els seus esforços a refundar l'espai polític de Convergència. “Em poso al davant de la posada al dia del que significa Convergència”, ha expressat.

Etiquetas
stats