Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

La filosofia interessa, i molt

Sala plena durant la sessió Les revoltes lògiques del festival Barcelona Pensa

Oriol Puig

Barcelona —

La filosofia va néixer a l’aire lliure i actualment viu als carrers. En el marc del Barcelona Pensa que es celebra aquests dies, s’hi programen exposicions, col·loquis, cafès filosòfics, tallers creatius i lúdics, activitats infantils i espectacles de tota mena. Es tracta de demostrar que la filosofia també pot ser propera, fresca, actual, punyent, i fins i tot, divertida, però necessària. El programa del festival aborda temes tan universals com el present, les noves tecnologies, l’ètica, l’estètica, l’art, l’erotisme o el valor de la veritat, i temes tan quotidians com la llar, el cos o els diners, entre d’altres.

Al capdavant d’aquest festival innovador hi ha Laura Llevadot, professora de Filosofia Contemporània de la Facultat de Filosofia de la UB, que explica que “el Barcelona Pensa vol fer sortir la filosofia de les aules per mostrar que allò que fa pensar el filòsof, en realitat, forma part de les nostres vides quotidianes, de les narratives amb què ens diem qui som, de les nostres pràctiques i decisions més íntimes”. Per això, segons Llevadot, “el dret a la filosofia és tan imprescindible en una societat democràtica, perquè ens permet qüestionar allò que som i volem ser”. La directora del festival assegura que vol esborrar la frontera clàssica entre l’alta i la baixa cultura per generar un espai de trobada. En aquest sentit, destaca que “la primera edició del festival va demostrar que, contra el que es diu des de certes instàncies governamentals, la filosofia interessa, i molt. En aquesta edició voldríem seguir demostrant-ho i fer, entre tots, del dret a la filosofia, un dret fonamental”.

Mentre que en l'àmbit polític la filosofia ha perdut pes, en la societat hi ha un interès que no fa més que créixer. “És una cosa que té a veure amb el moment econòmic i social. Quan conceptes que crèiem eterns es posen en qüestió, aquí la filosofia entra en joc. Molts s'estan replantejant ara com volen viure la seva vida, com volen ser governats, quin tipus de treball o de sobirania volen. És un moment fantàstic per a la filosofia”, opina la directora del festival. “Heidegger deia que la filosofia apareix en el moment en què alguna cosa no funciona”, afegeix.

Llevadot ensenya Filosofia Contemporània a la UB des de fa més d'una dècada i assegura que “els alumnes que trien aquesta carrerra són totalment vocacionals, ningú estudia Filosofia per trobar feina”. També coordina el Màster en Filosofia Contemporània i en els últims anys, parla de “resistència” davant els intents per eliminar la Filosofia dels programes educatius. “No es tracta de corporativisme, sinó d'alertar que eliminar la Filosofia de les nostres vides no és qualsevol cosa. És important per a tothom. Reivindiquem el dret democràtic a la filosofia”.

En aquesta direcció, el nou llibre de Marina Garcés, Filosofia inacabada (Galaxia Gutenberg), parla de la filosofia com a pensament viu. No ofereix fórmules o receptes. És necessària per a la vida concreta de cadascun de nosaltres i per a les nostres societats en crisis. Hi ha qui pensa que la fiolosofia ha de ser protegida i defensada com si fos una peça de museu o una espècie en extinció. Marina Garcés subratlla tot el contrari; “la filosofia no pot preservar-se, ha de practicar-se i exposar-se”. Garcés proposa obrir-nos al present d'una filosofia inacabada per a un món que mostra símptomes d'esgotament.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats