Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas reordena l'Executiu i situa Neus Munté com a vicepresidenta per marcar “perfil social”

Mas dice que el Govern ya está "100% cohesionado" por el 'sí' a la independencia

elDiario.es Catalunya

La crisi oberta al Govern per la sortida d'Unió s'ha saldat aquest dilluns amb una reordenació de les conselleries de la Generalitat que no només ha servit per suplir les tres baixes democristianes, sinó per col·locar a Neus Munté, fins ara responsable de Benestar Social i Família, com a vicepresidenta i portaveu. Aquest últim càrrec l'ostentava fins ara Francesc Homs, home fort d'Artur Mas i també conseller de Presidència, càrrec que manté.

Meritxell Borràs recalarà a Governació (fins ara en mans de Joana Ortega); Jordi Jané a Interior (per Ramon Espadaler), i Jordi Ciuraneta serà el nou titular d'Agricultura (per Josep Maria Pelegrí), segons ha informat l'Executiu.

Elevant Munté, l'executiu d'Artur Mas mira de destacar el seu “perfil social”, segons ha reconegut el propi Homs a Rac1, amb la vista posada en les eleccions del 27 de setembre. L'objectiu es presenta complicat, no en va la Generalitat ha aplicat des de 2011 unes retallades pressupostàries que han impactat amb força en àmbits com l'Educació o la Sanitat.

Munté, fins ara consellera de Benestar Social i Família -càrrec que, pel que sembla, també manté- prové del sindicat UGT, en el qual ha assumit diverses responsabilitats, entre elles el lloc de secretària de Política Institucional, des d'on va proposar mesures per aturar la desocupació juvenil i d'altres col·lectius. A la Generalitat va ser cap de gabinet d'Educació entre 1999 i 2002, i en la passada legislatura va presidir la Comissió d'Igualtat.

Amb la seva entrada, Munté substitueix Homs i a qui era vicepresidenta, Joana Ortega, líder d'Unió que després de la crisi del seu partit amb Convergència va decidir abandonar el Govern i la política, no satisfeta amb la direcció del seu partit però tampoc propera al sector crític independentista.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat aquest matí els decrets de nomenament dels nous membres del Consell Executiu. Els nous consellers prendran possessió dels seus càrrecs aquest migdia, a les 12.30 hores, en un acte que se celebrarà al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, presidit pel president Mas.

Un Govern 100% independentista, segons Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat que la reforma del Govern completada amb la presa possessió dels nous consellers fa que el seu Executiu ja estigui “100% cohesionat” pel 'sí' en una consulta sobre la independència. En el seu discurs després de la presa de possessió dels nous consellers en substitució dels d'UDC, ha dit que el nou Govern ja defensa, “sense cap complex, el que ha de ser el 'sí-sí' del 9N” i que ha de portar a una consulta definitiva.

També ha defensat l'escenificació del gir social amb el nomenament de la consellera de Benestar Social, Neus Munté, com a vicepresidenta i portaveu, fet que es deu sobretot a la cartera que ocupa i seguirà ocupant, per “situar el benestar social i, per tant, la justícia social en el frontispici de la màxima rellevància”, segons ha defensat.

Més enllà de si convenç el seu discurs social, el que sí que és indubtable és que el seu executiu pren més caràcter independentista. La sortida d'Unió, contrariada davant l'avanç sobiranista de Mas, suposa l'entrada de tres quadres de Convergència fidels als seus postulats sobiranistes. Jordi Jané i Meritxell Borràs són fundadors de les joventuts de CDC, la JNC (Borràs en la seva federació l'Hospitalet), entitat històricament més independentista.

Jané, que assumeix Interior, és advocat i professor de Dret Constitucional a la UPF. És diputat per CiU al Congrés des de 2000, i quart vicepresident de la Cambra des de 2008. Borràs, ara consellera de Governació, és una veterana política de CDC: regidora de CiU a l'Hospitalet des de 1995 i diputada al Parlament, en aquesta darrera legislatura ha hagut de lidiar amb la difícil papereta de portaveu de la federació nacionalista a la comissió Pujol, que investiga el frau fiscal a Catalunya. Finalment, Ciuraneta, de la Palma d'Ebre, ha estat sempre vinculat a la política local fins que va ser assessor d'Artur Mas en matèria d'Agricultura i secretari general de Pesca durant l'última legislatura.

Etiquetas
stats