Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La llista unitària 'Junts pel sí' es compromet a declarar “l'inici del procés d'independència”

Junqueras, Casals, Romeva, Forcadell i Mas, a la presentació de 'Junts pel sí'

elDiario.es Catalunya

“Anem a per totes, ja no tenim marge”. Així s'ha expressat Raül Romeva per deixar clar l'objectiu de la candidatura 'Junts pel sí' que ell encapçala, que no és cap altre que proclamar la independència de Catalunya en els propers mesos. Els integrants de la llista -conformada per CDC, ERC i les entitats sobiranistes- es comprometen a declarar el “l'inici del procés cap a la independència” en cas d'aconseguir la majoria parlamentària.

En un acte al Museu d'Història de Catalunya, en què han participat els cinc primers noms de la llista 'Junts pel sí' -Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras- la candidatura ha aportat alguns detalls d'un full de ruta que en bona mesura ja es coneixia. “Concedirem el mandat al Govern -presidit per Mas- per posar en marxa el disseny de les estructures d'Estat que calen, eines que serviran per fer la desconnexió definitiva de l'àmbit jurídic espanyol”, ha detallat Romeva.

L'exeurodiputat d'ICV, encarregat d'exposar el pla de la candidatura, ha concretat que aquesta “desconnexió” es durà a terme mitjançant l'aprovació d'una Llei de Transitorieta per dotar Catalunya “d'un marc jurídic propi”. Tot i que no ha concretat els terminis -en el full de ruta signat per CDC i ERC es parlava de 18 mesos-, sí que ha expressat que el procés conclouria amb unes eleccions constituents. “I llavors, que guanyi el millor”, ha proclamat.

No s'han donat a conèixer els altres noms de la llista -més enllà dels cinc primers i Pep Guardiola tancant-la-, però els candidats han volgut ressaltar que 'Junts pel sí' és una candidatura que reflecteix la pluralitat i diversitat catalanes. També que les sensibilitats que s'hi integren han hagut de fer renúncies ideològiques. “Ens hem preparat durant mesos, hem agrupat voluntats, hem sortit de les comoditats de cada partit”, ha expressat Artur Mas, que ha afegit: “Escriurem unes pàgines bones per al futur i el present dels 7,5 milions de catalans” .

Abans d'acabar, Romeva també ha volgut ressaltar l'accent social de la candidatura, tot i la presència de Convergència, partit actualment responsable dels pressupostos retallats de la Generalitat. “A la gent amb situació vital més dura no solament cal tenir-la en compte, sinó posar-la al capdavant del que volem construir. Si no, no tindria sentit”, ha proclamat Romeva, convençut, segons ha destacat, que Catalunya necessita convertir- en un Estat per “prioritzar les necessitats socials”.

Etiquetas
stats