Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal
Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Manuel Bustos, presumpta poma podrida

Xavier Ribera

El sovintejar corruptiu que assota el país fa que la societat es debati entre la presumpció d’innocència a la qual tothom té dret i aquell perniciós refranyer popular que sentencia que ‘quan els gossos borden cosa senten’. El qui fins fa poc era alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (1961), es troba ara en aquest encreuament de camins: tot i no negar-li el dret a la presumpció de la innocència, no és menys cert que el bordar caní és del tot ensordidor. I és que a l’exedil sabadellenc se l’acusa de malversació de fons, tràfic d'influències, delicte contra l'administració pública i omissió del deure de perseguir delictes.

El detall cronològic dels fets seria el següent: el dia 27 de novembre de 2012, el jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell va imputar Manuel Bustos i 12 empresaris i exregidors per un presumpte cas de corrupció urbanística. La seva imputació en l'anomenat “Cas Mercuri” va fer que abandonés temporalment el consistori el 5 de desembre del 2012, i s’hi va reincorporar al cap de dos mesos. Finalment, però, va renunciar a l’alcaldia el 14 de febrer, tot i continuar de regidor fins ara que, arran de l’escàndol dels sobresous de la Federació de Municipis, ha triat abandonar definitivament la política.

Més de 13 anys d’alcalde no li han servit a Bustos per evitar la porta del darrere a l’hora de penjar els hàbits polítics. Ben al contrari, se li escorcolla el passat a la recerca d’indicis premonitoris del que s’està destapant, i, com acostuma a passar amb las meigas, ‘haberlas haylas’; ara freqüenten els exemples de comportaments caciquistes en la trajectòria de Bustos al capdavant de l’alcaldia sabadellenca.

D’orígens valencians, Bustos ha fet carrera de ben jove a Catalunya. L'any 1991 va entrar com a regidor a l'Ajuntament de Sabadell i el 1999 va ser escollit alcalde. Durant 8 anys, va ser diputat al Parlament de Catalunya. També ha estat Primer Secretari de l'Agrupació de Sabadell del PSC, Secretari d'Organització de la Federació Vallès Centre i Primer Secretari de la Federació Vallès Occidental Sud. D’altra banda, ha sigut representant a l'Executiva de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, president de la Federació de Municipis de Catalunya, president del Consell de Governs Locals, i diputat adjunt a la presidència de la Diputació de Barcelona. Va ser membre de l'executiva del PSC com a Secretari de Política Municipal.

Diu Bustos que “tota persona té un límit i la meva família i jo hem arribat al nostre” per justificar el seu adéu polític. Afegeix que no vol danyar el PSC i, per no fer-ho, s’aparta. Falta saber quant ha pogut influir el futur primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la presa de decisió. Tot i que les pomes també poden merèixer la presumpció de salubritat, es coneix sobradament que una de podrida pot acabar podrint tot el cistell i és bo apartar-la com més aviat millor. No són pocs els que pensen que, fins i tot en aquest cas, s’ha pogut trigar massa.

Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Etiquetas
stats