Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas demana que Mariano Rajoy testifiqui al judici del 9-N

Mas, Rigau i Ortega en una imatge d'arxiu

Oriol Solé Altimira

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat que el president del Govern central, Mariano Rajoy, declari com a testimoni en el judici per la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014. La sol·licitud de l'expresident, que està acusat de desobediència i prevaricació, haurà de ser valorada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'escrit de defensa presentat aquest dijous és el pas previ a veure Mas, Rigau i Ortega al banc dels acusats pel 9-N. La Fiscalia demana 10 anys d'inhabilitació especial per Mas, i nou per les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega. El ministeri públic considera que Mas “va articular una estratègia de desafiament complet i efectiu” de la suspensió de la consulta decretada pel Constitucional.

Els tres polítics demanen que Rajoy i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, testifiquin al judici per les seves declaracions públiques en què, segons la seva opinió, van minimitzar la importància jurídica de la consulta independentista. Se cita en concret les declaracions de Rajoy el mateix 9 de novembre, en que el president va assegurar: “Ni és un referèndum, ni una consulta, ni és res que se li assembli”.

La tesi de l'escrit de defensa de Mas, com ja va mostrar en els recursos que ha presentat en aquest cas, se centra en al·legar que no hi va haver desobediència al Constitucional. En aquest sentit, la defensa, que exerceix l'advocat Javier Melero, argumenta que la Generalitat va aturar els treballs relacionats amb la consulta després de rebre la providència del Constitucional el 4 de novembre del 2014, quedant l'organització del 9-N en mans de voluntaris. Al·leguen també que la providència del TC no contenia una ordre expressa per suspendre la consulta.

Només falta un jutge

El cas del 9-N està a punt per anar a judici. Només falta la data i un magistrat o magistrada per completar el tribunal que jutjarà Mas, Rigau i Ortega. Tal i com va avançar El Punt Avui, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, presidirà el judici penal del 9-N. L'acompanyarà Carlos Ramos, exfiscal i magistrat del TSJC des de 2004, proposat pel PSC, ERC i ICV i amb l'oposició de CiU i l'abstenció del PP.

No obstant això, falta un membre del tribunal, que previsiblement sortirà d'alguna de les altres dues sales del TSJC, la contenciosa administrativa o la social, a causa de les successives baixes que ha patit la sala civil i penal: Miguel Ángel Gimeno dirigeix ara l'Oficina Antifrau i Joan Manel Abril se'n va anar per ocupar el càrrec de president del Tribunal Suprem d'Andorra. Els magistrats penals que queden ja van resoldre recursos sobre el cas del 9-N i per tant, com marca la llei, no poden formar part del tribunal. La decisió sobre qui jutjarà a Mas es manté, per ara, en secret entre les parets del Palau de Justícia de Barcelona.

Etiquetas
stats